torek, marec 10, 2009

Grooveshark za glasbo na zahtevo

Vsi redni bralci tega bloga veste, da rad poslušam glasbo. Več ali manj večino dneva, ko se ne pogovarjam z ljudmi, na ušesih tičijo slušalke v katerih se vrti odlična glasba. Vsaj po mojem mnenju :). Danes je glasbo po svojem okusu bistveno laže poslušati kot včasih - poleg MP3-jev na predvajalnikih in diskih imamo na voljo tudi najrazličnejše spletne radie, kot je Last.fm, ki ti na podlagi tvojih želja sestavi radio.

Toda včasih naključno izbrana glasba ni dovolj. Sediš, recimo, v službi in si zaželiš Temple of Love od Sisters of Mercy. Ker sicer nisem ravno navdušenec nad njimi jih na disku prenosnika nimam, še manj pa na iPodu. Ampak v tem trenutku bi se resnično usedel na dušo.

V takem primeru ti pride na pomoč Grooveshark, spletna storitev verjetno dvomljive legalnosti, ki pa je vseeno vrhunska. Deluje zelo preprosto - vpišete naslov skladbe ali izvajalca, Grooveshark pa ga poskusi poiskati na spletu. Storitev namreč preiskuje spletne strani in išče MP3-je ter vam jih nato predvaja.



Grooveshark sicer ni edina tovrstna storitev - poznam vsaj še Songza (ki so prenehali indeksirati Youtube video posnetke in ne dovoljujejo več embedov na spletne strani), Favtape (zadnjih nekaj tednov ne deluje najbolje, oziroma ne sploh) ter Seeqpod (izredno podoben, ampak najde manj glasbe). Grooveshark izstopa z izredno široko zbirko skladb - niti en od ostalih iskalnikov mi recimo ni našel niti približno toliko skladb od Alice Donut in Cop Shoot Cop, kar je moj osebni preizkus marginalnosti :).

Storitev je precej inteligentna - rezultate namreč lahko urejate po albumih, izvajalcih, žanrih in predvajalnih seznamih, na katerih se nahajajo. Iz skladb lahko ustvarite osebne predvajalne sezname ali pa skladbe označite kot priljubljene. Omogočajo tudi embeddanje skladb na bloge in druge spletne strani. Grooveshark je izredno vsestranski in ko končno ugotoviš, kako uporabljati vmesnik, ki je res nekoliko neroden, ti hitro priraste k srcu.

Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.

Povezani  zapisi


Konkurenca Pandori in Last.fm
Naredite kompilacijo najljubših pesmi