sreda, februar 07, 2007

Konkurenca Pandori in Last.fm

V času, še preden smo imeli MP3-je, pekače CD-jev in širokopasovne povezave z internetom, smo imeli ljubitelji glasbe zanimivo nalogo. Za svoje prijatelje, družino in znance smo ustvarjali kompilacije glasbe, za katero smo menili, da bi jim bila lahko všeč.

Ustvarjanje kompilacije je umetnost. Izbirati moraš občutke, ritme, sloge in še marsikaj drugega. Dovra kompilacija poslušalca navduši. Slaba kompilacija ga odvrne. Toda s pojavom novih tehnologij je umetnost kompilacije bolj ali manj izginila. Na kaseti si imel prostora za nekaj deset pesmi, na CD pa jih lahko shraniš več kot 100. Še huje je postalo s pojavom iPodov in DVD pekačev. Sedaj je pač bolj preprosto, da na iPod ali DVD namečeš cele albume in potem sčasoma počasi izluščiš najljubše komade.

Toda nova glasbena spletna storitev koncept kompilacije oživlja. Gre za Finetune, ki predstavlja neposredno konkurenco Pandori in Last.fm.

Storitev Finetune združuje dva pristopa: samodejna priporočila in priporočila drugih uporabnikov. V praksi je to videti tako, da najprej vpišete ime izvajalca, ki bi ga želeli poslušati. Sistem vam prične predvajati naključno izbrano skladbo tega izvajalca, obenem pa vam o njem izpiše kratko biografijo, najbolj priljubljene skladbe in celotno diskografijo.

Takšen je videti osnovni vmesnik za predvajanje glasbe in preskakovanje med skladbami. Oblikovanje je sodobno in odzivno.

finteune_1.png

Kliknete na vsak album in si ogledate skladbe, ki so na njih. Sistem vam po zaključku prve pesmi samodejno predvaja podobne izvajalce. Če tako izberete, recimo Interpol, vam bo sistem poiskal Franz Ferdinand, Bloc Party in podobne. Moj prvi vtis po celodnevnem poslušanju je bil dober, saj sistem izredno dobro zazna vaš okus, istočasno pa vas lahko vsake toliko časa preseneti in usmeri v čisto drugo smer. Kar je vedno dobro.

Toda Finetunes dodaja še en trik. Kot sem omenil, si lahko ogledate vse skladbe določenega izvajalca. Toda, kar je še bolje, iz njih lahko ustvarjate sezname, ki so dostopni drugim uporabnikom. Tako vam sistem prične predvajati "Evil" skupine Interpol, vi pa na seznam dodate skladbo "Obstacle". Nato vam sistem ponudi Franz Ferdinand in skladbo "Jacqueline", ki jo prav tako lahko z enim samim klikom dodate na svoj seznam.

finetune_2.png

Kolikor vem, glede števila seznamov, ki jih boste sestavili ni omejitev, obstajajo pa omejitve za posamezne sezname. Na njem je lahko največ 45 skladb in od tega so lahko samo 3 od istega izvajalca. Poleg tega lastnih seznamov ne morete poslušati sami, temveč jih lahko poslušajo samo drugi uporabniki. Žal gre pri tem za umetne omejitve, ki jih postavlja glasbena industrija - omejitev poslušanja lastnih seznamov je zoprna, medtem ko je omejitev na 45 skladb v bistvu pozitivna, saj uporabnike prisili, da čim bolje izberejo svoje skladbe.

finetune_3.png

Storitev ima še par sladkorčkov. Ko naletite na skupino, ki vam je všeč, se lahko razglasite za oboževalca ali pa pogledate profile drugih oboževalcev skupine in njihove sezname skladb. Skupinam lahko dodajate oznake, kot so "punk", "noise", "grunge" ali kaj drugega. Tudi iskanje je na voljo in iščete lahko po skladbah, izvajalcih, seznamih in uporabnikih.

finetune_4.png

Ustvarjalci storitve so pripravili tudi posebne sezname, daljše od 45 skladb, ki se imenujejo postaje in so urejene tematsko. Tako imamo najboljšo glasbo iz devetdesetih, najboljšo alternativno glasbo, najbolj priljubljene pop skladbe in podobno.

Finetune je prijetna osvežitev na trgu storitev za odkrivanje in izmenjavo glasbe. S kombinacijo zmogljivega pogona za priporočanje glasbe in možnostjo ustvarjanja seznamov, mi je hitro prirasla k srcu in jo toplo priporočam.

Mimogrede, v tem dnevu preizkušanja sem pripravil tudi svoj seznam najljubših in redkih skladb, ki so mi všeč. Če vam je všeč srednje alternativen rock v stilu Interpol s primesmi punka, si jo kar oglejte.

Povezani zapisi:

Pandora ima rada družbo
Pandora hitro meša

4 komentarji:

jaka pravi ...

Če prav razumem rabiš dva accounta, če želiš poslušat svoj seznam. :)

Drugače pa hvala, ker si opozoril na servis. Zadnje čase jih je zmer več. Eden takih je tudi http://www.musicovery.com/

Anonimni pravi ...

Sicer ne vem kako tocno je s tem servisom, ampak kar me moti pri teh spletnih personalized radijih in podobnih zadevah je to, da ti zastonj dejansko ne mores poslusati katerekoli pesmi iz albuma, ampak samo single, oziroma tisto kar avtorji ponudijo zastonj.

Last.fm, ki se po tem razlikuje od vedno bolj množične konkurence, primarno ni namenjen spletnemu radiju (tako kot Pandora in Finetunes), zato se mi ne zdi neposredna konkurenca. Mi je pa, vsaj meni osebno, dosti bolj uporaben kot tovrstni servisi, ki imajo te omejitve.

Sicer še enkrat poudarim, da ne vem kako je s Fintunes, ampak predvidevam da ne mores poslusati katerekoli pesmi. Meni je vseeno za single - si bom ze priskrbel celotne albume in jih poslusal. Bolj pomembne druge funkcionalnosti, ki jih Last.fm npr. ponuja (tale Event system, ki ga sedaj furajo je cista zmaga).

Tako da.. Last.fma se najbrz dolgo ne bom zamenjal. Je pa dobra tale ideja o sestavljanju personaliziranihh list. Pametno in izvirno.

Anonimni pravi ...

Zakaj pa meni Finetunes ne dela?! A moram imeti kako posebno nastavitev? Kadarkoli kliknem katerikoli play, mi javi Napako na strani... :(

Anonimni pravi ...

dodal sem si tvojo listo pa je ne morem predvajat? knofek play je siv?