četrtek, marec 05, 2009

Večigralski Quake brezplačno v vašem brskalniku

Quake, če slučajno ne veste, je legendarna prvoosebna streljačina, ki je predvsem v prvih par iteracijah pomembno premikala meje na področju računalniških iger, predvsem s tehnološkega vidika. Govorim predvsem o tridimenzionalni grafiki in uporabi poligonov za razliko od klasičnih pikslov, ki so bili uporabljani prej. Sicer nisem bil nikoli ravno strašen oboževalec, sem pa kar nekaj od iger v seriji preizkusil.



id Software, studio, ki stoji za franšizo, se je odločil, da bo izdelal različico igre, ki jo bo mogoče igrati v spletnem brskalniku in jo poimenoval Quake Live. Obiščete spletno stran, si ustvarite račun, prenesete nekaj malega programske opreme in se priklopite na igro. Najprej morate opraviti kratek preizkus, kjer pokažete v kako napredno skupino igralcev sodite, nato pa lahko preprosto vskočite v eno od številnih iger, ki se odvijajo. Na voljo so vam različne oblike klasičnih večigralskih scenarijev - Capture the Flag, Deathmatch itd.

Sama zadeva dejansko deluje kar spodobno. Niti ni preveč obremenjujoča za računalnik, seveda pa to pomeni, da teče v ločljivostih od 640 x 480 do 1024 x 768. Lahko jo igrate tudi v celozaslonskem načinu ali pa neposredno v brskalniku. Grafika ni ravno spektakularna, ni pa niti pretirano slaba. Spopadi so tipični - hitri, brutalni in če ne veš, kaj počneš, si večino časa mrtev. Tako jaz, na primer, ki nimam posebnih izkušenj, naberem največ pet ubojev na tekmo.

Pod črto -  Quake Live je zanimiv eksperiment, ki ga odlikuje predvsem to, da je brezplačen. Ni vam potrebno ne plačevati naročnine in ne kupiti igre, da bi jo lahko igrali. Obenem je tudi prav prijeten način za zapravit kakšne pol ure. Seveda pod pogojem, da so prvoosebne streljačine nekaj, kar vam je všeč.

Sedaj pa hitro "fragat" :).

Še par zaslonskih slik, da vidite, kako zgleda vhodna stran za izbiro iger ter sama igra.