torek, marec 31, 2009

Univerze na YouTubu in o tem, kako iPod izboljša učni uspeh

Kljub splošno znanemu dejstvu, da je internet v sami osnovi namenjen pornografiji, se občasno na njem najde tudi kakšen dober priboljšek za "sivo tvar". O iTunes U sem že pisal (nekoliko več tudi malo kasneje), vendar bi najprej predstavil YouTube Edu. Kot pove že ime, gre za osrednje mesto, kjer so zbrani video posnetki različnih izobraževalnih ustanov. In bodite brez skrbi, med njimi so tudi prestižne z bršljanom obraščene starodavne univerze. YouTube je pripravil seznam univerz.

Video posnetkov je kar precej, med najbolj pogosto ogledanimi pa je Randy Pausch s svojim zadnjim predavanjem. Sicer pa je med najbolj priljubljenimi predavanji vseh časov sumljivo veliko takih, ki učijo igranje kitare. No, ja. Če vam je to prelahkotno, lahko še vedno prisluhnete predavanju o elektronski spektroskopiji.

Odkrito povedano bi lahko imela stran malo boljšo organizacijo - recimo po tematikah in čem podobnem. Sedaj lahko pregledujemo samo po številu ogledov in posameznih univerzah. Je pa res, da te klik na vsako univerzo pelje na njihov uradni kanal, kjer pa zadeve so nekoliko bolj razvrščene.

iTunes U zagotavlja boljši učni uspeh

Pred kratkim sem pisal o tem, kako fina zadeva je iTunes U. Na eni izmed ameriških univerz so naredili raziskavo, v kateri so ugotovili, da so študentje, ki so predavanja spremljali preko poddaj in tiskanih materialov na splošno dosegli boljše rezultate kot študentje, ki so se predavanj udeleževali osebno. Povprečje "virtualnih" študentov je bilo 71 točk od 100, "pravi" študentje pa so dosegli le 62 točk. Je pa res, da je razlika veljala samo za tiste študente, ki so si ob poslušanju poddaj delali zapiske. Če si jih niso, je bila njihova uspešnost enaka - le 62 točk.

Boljši rezultati so posledica tega, da lahko predavanja v digitialni obliki poslušaš znova, jih prevrtiš, če česa ne razumeš, ali pa pač ustaviš posnetek in greš iskat razlage po internetu.

Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.

Povezani zapisi
Moj iPod je lahko univerza
Alternative Amazonovemu Kindlu za iPhone/iPod Touch