sreda, marec 25, 2009

Razširitve za Firefox za elektronsko pošto

Zadnja dva zapisa sem posvetil Gmailu in možnostim ter dodatkom, ki jih nudi uporabnikom. Danes pa bomo nekaj pozornosti namenili drugemu ljubljencu tega bloga: Firefoxu. Rad bi predstavil nekaj razširitev, ki so povezane z elektronsko pošto.

1. Spletna pošta zahteva spletni brskalnik

Uporabniki spletne pošte večino časa preživimo v svojem odjemalcu za elektronsko pošto. Toda to obenem pomeni, da moramo, če želimo pogledati, ali je kaj prispelo v naš nabiralnik, naložiti spletno stran ponudnika storitve. To pogosto pomeni še vpisovanje uporabniškega imena ali gesla, če pa uporabljate več računov na različnih storitvah (ali celo na eni), potem imate sploh veliko dela.
Tistim, ki uporabljamo več storitev, je namenjena razširitev WebMail Notifier. Podpira več storitev, med katerimi so najbolj razširjene (Gmail, Yahoo! in Hotmail). Naprednejši uporabniki lahko vnesejo celo svojo prilagojeno prijavno skripto. Zadeva je popolnoma preprosta - vnesete svoja uporabniška imena in gesla, nato pa se v spodnjem desnem kotu  usede kuvertica, ki preverja vašo pošto na različnih storitvah. Ko prejmete pošto preprosto izberete pravi račun, kliknete in preberete pošto.

Uporabniki, ki so obsedeni z Gmailom in ničemer drugim je na voljo Gmail Notifier. Pregleduje lahko več računov na Gmailu, med katerimi so tudi tisti, ki uporabljajo lastno domeno. Jaz imam recimo trenutno registriranih 5 računov (zakaj, pa raje ne sprašujte).
2. Pošiljanje povezav z enim klikom


Včasih si želite komu poslati povezavo na stran, ki si jo ogledujete (recimo tole) in se vam zazdi, da je čisto preveč dela nalagati nov jeziček z Gmailom in kopirati povezavo. In prav imate. Email This! je razširitev ki v meni, ki vam je dostopen z desnim klikom na stran, namesti novo možnost za neposredno pošiljanje pošte. Podprte so tako spletne storitve (Gmail in Yahoo!) kot tudi namizni odjemalci.

3. Potegni in spusti tudi v spletni pošti

Med največjimi zamerami do spletne pošte je neroden vmesnik za dodajanje datotek sporočilom. Praviloma smo obsojeni na klik na gumb "Upload", nato pa preko majhnega okenca lovimo željeno datoteko. Pri namiznih odjemalcih je zadeva bistveno bolj preprosta - primemo datoteko v upravljavcu datotek in jo potegnemo na sporočilo in to je vse. Razširitev dragdropupload vam omogoča enako obnašanje tudi v spletnem brskalniku. Datoteko morate potegniti čez polje za vpis imena datoteke, v Gmailu pa je dovolj, da datoteko potegnete nad povezavo "Pripni datoteko". Razširitev seveda ni omejena na elektronsko pošto, ampak pri vseh obrazcih za prenos datotek.

Mimogrede - Gmail vam sedaj omogoča, da preko okna za izbiro datotek pri pripenjanju sedaj izberete več datotek. Preprosto pritisnite CTRL in izberite datoteke, ki jih želite pripeti.

4. Začasni naslov elektronske pošte

Vsi smo se že kdaj znašli v situaciji, kjer smo morali za dostop do te storitve ali onega dokumenta vpisati svoj elektronski naslov. Veliko nas ima ravno v ta namen ustvarjene posebne račune, ki lovijo tovrstna sporočila. 

Razširitev TrashMail.net vam pomaga pri varovanju vaših nabiralnikov. Z razširitvijo preprosto kliknete na obrazec in mu ukažete naj vnese lažni naslov. Nato določite na kateri naslov naj vam dostavi morebitno pošto. Zadeva deluje kakšen teden, nato pa se naslov izbriše, vi pa ste v tem času lahko že ugotovili, kako hudo vas bo nekdo spamal.

5. Boljši Gmail

Nekateri bi dejali, da to sploh ni mogoče, drugi pa niso nikdar zadovoljni. Priljubljen blog Lifehacker je pripravil razširitev, ki se imenuje Better Gmail. Doda nekaj zanimivosti, kot so
  • prikaz števila neprebranih sporočil v imenu jezička, v katerem je odprt Gmail
  • dodatne bližnjice
  • ikone priponk sporočilom kažejo vrsto datoteke (Word, Excel, PDF, ...)
  • skrije število sporočil v mapi z nezaželeno pošto

To je drugi zapis v tednu elektronske pošte. Ostali zapisi bodo na voljo v naslednjih dneh.  

Če vam je bil zapis všeč, blog spremljate še naprej: preko mojega Twitter profila ali pa RSS-a tega bloga. Glasbeni članki so v povprečju objavljeni enkrat tedensko.


Povezani zapisi

Boljša uporaba Gmaila - 1. del
Boljša uporaba Gmaila - 2. del 
15 pravil elektronske pošte
Učinkoviti naslovi elektronske pošte