ponedeljek, marec 02, 2009

Do kam bi segla eksplozija atomske bombe v Ljubljani

Google Maps je koristno orodje - še posebej če ne živiš v Sloveniji. Lani mi je v ZDA prišel izredno prav pri lociranju Starbucksov in podobnih zadev :). Lahko pa je tudi izredno zabaven. Nekdo ga je namreč uporabil, da je z njim simuliral termalno škodo, ki bi jo povzročile različne atomske bombe kjerkoli na svetu. Preprosto vpišete mesto, ki ga želite zbrisati s planeta, izberete vrsto bombe in pritisnete gumb, priročno označen z "Nuke It!"

Rezultat je prikaz škode. Če bi recimo na Ljubljano vrgli bombo "Little Boy", torej enako, kot je padla na Hirošimo, bi bila škoda naslednja:

 
Medcelinska kitajska bomba DF-31, bi svoje delo opravila bistveno bolj učinkovito. Kar je razumljivo - moč hirošimske bombe je bila borih 15 kiloton, medtem ko se DF-31 ponaša s 140 kilotonami. Poglejmo. 
 
Kitajci bi torej izbrisali več ali manj vse znotraj obvoznice, moje rodno mesto Vrhnika pa bi se izognilo najhujšemu. Za konec te simfonije uničenja še na hitro o tem, kaj bi se zgodilo, če bi na našo prestolnica padla ruska "Tsar bomba", najmočnejša jedrska bomba vseh časov z rušilno močjo 50 megaton. Mimogrede, načrtovana moč je bila 100 megaton, ampak so se premislili, da bi omilili posledice sevanja. 
 
No, tukaj tudi Vrhnika kaj dosti nima veliko možnosti za preživetje. Mimogrede na strani lahko preverite tudi, kakšna bi bila škoda v primeru udarca asteroida.