sreda, marec 11, 2009

Google TipJar, LiveSlices, Readability in pisanje za splet

Par stvari se mi že nekaj dni valja po brskalniku in bi jih samo na hitro predstavil.

Google TipJar

Nekateri storitev Google Moderator že poznate (kolikor vem, jo uporablja tudi e-demokracija za svoj projekt spraševanja ministrov). Sedaj so ustvarili posebno stran, ki temelji na tej tehnologiji in nosi ime TipJar. V osnovi gre za osnoven sistem glasovanja in podajanja predlogov glede tega, kako lahko privarčujete. Veliko predlogov je bolj "kmečka pamet" sorte, ampak ideja vseeno ni slaba.


LiveSlices

Internet Explorer 8 še ni uradno dokončan, kljub temu pa se določene stvari zanj že dogajajo. Med najpomembnejšimi novostmi, ki jih prinaša novi spletni brskalnik iz Redmonda, so spletni izrezki, strokovno imenovani Web Slices.

V osnovi gre za dinamične zaznamke, ki so vezani na izbrane storitve. Izrezek je tako lahko namenjen prikazovanjo osvežitev stanj vaših prijateljev s Facebooka ali kaj podobnega. Osnovna zamisel je, da ti za ogled določenih dinamičnih informacij ni treba odpirati novega okna ali jezička, ampak samo klikneš na gumb na orodni vrstici in ti prikaže informacije, kijih potrebuješ.

LiveSlices je spletna stran, na kateri je zbranih nekaj posebej razvitih izrezkov, med katerimi so nekateri kar zanimivi. Recimo Gmail, Twitter objave in fotografije s Flickra, ki nosijo oznako "zanimivo". Če uporabljate IE8, vam zna zadeva koristiti.

Readability

Readability je majhna in preprosta zadeva, ki naj bi vam olajšala branje spletnih strani. Gre za gumb, ki ga potegnete na orodno vrstico in kliknete nanj, ko pridete na stran, ki bi jo radi prebrali. Klik odstrani vse, kar ni besedilo - slike, robove, oglase. Zanimiv pristop, ki pa žal ne deluje na vseh straneh.

Plinky

Bedasto ime za zanimivo storitev. Če nimate zamisli, o čem bi pisali v svojem blogu je Plinky kot nalašč za vas. Vsak dan vam servira temo, kot je "You've been invited on a talk show to explain your job to the hosts. What would you say you do on a daily basis?" ali pa "What words do you hate?". Če želite lahko tudi sodelujete na strani in vpišete svoj odgovor na dnevno vprašanje.  

Pisanje za splet 

Jakob Nielsen je guru na področju uporabnosti spletnih strani, velespoštovan možak in še vse drugo, kar se običajno uporablja, da se ga opiše. Prejšnji teden je objavil stvar, ki bolj zanima mene, ki so mi CSS, gumbi, tabele in HTML bolj španska vas. Pisal je namreč o tem, kako uspešno pisati za splet.

Osebno so mi bili najbolj všeč naslednji nasveti:

  • Predvidevajte, da bodo vaše informacije uporabljene izven konteksta, saj se lahko vaša vsebina znajde v drugačnem kontekstu ali pa bralec preprosto ne prebere celega članka. 
  • Vsebino ustvarjajte z mofularnim pristopom, kjer naj vsak kos besedila naslavlja le eno zamisel. 
  • Uporabljajte specifičen jezik. Generične besede je namreč mogoče hitreje narobe razumeti ali pa spregledati.

Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.