petek, marec 20, 2009

V Google Earth na voljo prve slike, posnete s satelitom GeoEye-1

Ne vem, koliko vas je jeseni lano zasledilo novico, da je Google izstrelil svoj prvi satelit. No, pravzaprav ga ni izstrelil Google, ampak podjetje GeoEye, ponudnik geoprostorskih podatkov. Ima pa satelit GeoEye-1 nalepljen Googlov logotip, podjetje pa ima ekskluzivne pravice do podatkov, ki jih bo satelit posnel.

Sliši se precej dolgočasno, ampak zares ni. Satelit je namreč komercialni satelit z najvišjo ločljivostjo in Googlov cilj je dobrote satelitskih posnetkov v visoki ločljivosti pripeljati tudi v Google Earth. Te dni so najavili, da so prvič vključene slike, posnete z novim satelitom. Seveda so izbrali najbolj privlačne lokacije, ki prikazujejo, kaj naj bi nove slike pomenile.

Pa si poglejmo, kakšen je videti košček iz Aleksandrije in kako se loči od ostalih posnetkov, ki g obkrožajo.

 
Vidite lahko pravokotnik nekoliko bolj živih barv kot okolica. Če gremo korak bliže, vidimo, da so slike dejansko boljše kakovosti: 
 
In še korak bliže: 
Ločljivost je izredna in barve so čudovite. Če bo Google dejansko zagotovil slike v tej ločljivosti za cel svet, potem bosta Google Earth in Google Maps postavila nove standarde na svojem področju. Googlovci so prijazno pripravili datoteko KML, v kateri so naštete vse lokacije v novi ločljivosti.

Še opera v Sidneyu in palma iz Dubaja.

 
  
Če vam je bil zapis všeč, blog spremljate še naprej: preko mojega Twitter profila ali pa RSS-a tega bloga.

Povezani zapisi
Do kam bi segla eksplozija atomske bombe v Ljubljani
Google Earth pridobil oceane
Antični Rim v 3D v Google Earth