ponedeljek, marec 09, 2009

Če poslušaš rap si bedak

In sedaj po tem nepotrebno podžigalnem naslovu - for something completely different. V glavnem, študent z univerze Caltech je vzel seznam univerz in povprečne rezultate SAT s teh univerz. Če slučajno ne veste - SAT pomeni Scholastic Aptitude Test in predstavlja nekakšne vrste maturo v ZDA. Ko je zbral te podatke je pregledal Facebook strani teh študentov in katero glasbo so navedli kot najljubšo. Rezultati so seveda zanimivi.



Izkazalo se je namreč, da študenti s fakultet z najnižjimi rezultati SAT najraje poslušajo glasbo, kot je Lil' Wayne, Beyonce, T.I. in Ludacris. Rap/Hip hop na splošno se nista uvrstila ravno visoko. Kaj torej poslušajo pametni študentje, torej tisti, ki obiskujejo fakultete z visokimi povprečnimi rezultati SAT? Beethovna, za začetek. Radiohead prav tako niso slabi. Sufjan Stevens, Counting Crows in U2? Lepo vas prosim.

Meni ljubi bendi sodijo nekje vmes - Modest Mouse, Nirvana, Death Cab for Cutie, The Shins. Seveda pa ti rezultati ne pomenijo veliko, saj so le zanimiv pogled na glasbene okuse in določeno spremenljivko. To nikakor ne pomeni, da neumni ljudje radi poslušajo rap, tako da komentarji o tem verjetno niso potrebni.




Fant je sicer enako naredil tudi za knjige. Med knjigami za pametne so se tako znašli Lolita, 100 let samote in Catch-22, ki je, mimogrede, tudi ena mojih najljubših knjig, če se smem pohvalit. Ne manjka seveda niti Zločin in kazen. Za manj pametne so Biblija, Fahrenheit 451 (?) in Barva škrlata. Zanimivo je tudi, da Viharni vrh na lestvici močno zaostaja za Prevzetnostjo in pristranostjo, čeprav je prva po mojem skromnem mnenju bistveno bolj kompleksna, čeprav krajša, Morda pa zaradi tega?

Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.

Povezani zapisi:

Kateri del telesa najpogosteje omenjajo v hip hopu?
Prevzetnost, pristranost, zombiji in še šest tednov zime
O prebranih knjigah lažemo, da bi impresionirali