četrtek, marec 12, 2009

Alternative Amazonovemu Kindlu za iPod/iPhone

Ta zapis je informativen le na pol. Drugo polovico namreč sestavlja pritoževanje čez Amazon, oziroma njegove dobavitelje. Najprej pritoževanje. Ta teden je Amazon predstavil bralec Kindle za iPoda Touch ali iPhone. Super - lahko si kupim kakšno knjigo v e-obliki. Če že Kindla ne morem kupiti od njih, bom izkoristil vsaj to. No, ne bom, ker Kindle ni dostopen v slovenski štacuni iTunes z aplikacijami. Lahko si kupim milijardo nekoristnih iger, ampak Kindla pa ne morem namestiti.

To je sploh Amazonov odnos, ki je resnično čudaški. Ne morem kupti Kindla, lahko pa kupim knjige v fizični obliki. Prav tako s slovensko kartico ne moreš kupiti MP3-jev, kljub temu, da lahko kupiš CD-je v fizični obliki. Oziroma - prvi dan si lahko kupil, nato pa so ugotovili, da nočejo več mojega denarja. Sicer je iTunes glede tega enak - glasbe pač ne moreš kupiti s slovensko kartico.

Stanza in eReader priskočita na pomoč

Sedaj pa k informativnemu delu - pomanjkanje Kindla me je namreč prepričalo, da sem se lotil iskanja alternative. Obstajata vsaj dve aplikacija, ki sta nam na voljo - Stanza in eReader.

Stanza je nekoliko bolj vsestranska saj predstavlja vhodno točko v več tisoč različnih virov za knjige, revije in časopise. Naložite lahko svoje obstoječe e-knjige ali pa jih prenesete iz vgrajene spletne trgovine. Velika večina knjig prihaja iz najrazličnejših virov, ki zbirajo knjige v javni domeni. Komercialno dostopne knjige predstavljajo le majhen del celotne ponudbe. Še uradna spletna stran Stanze.



eReader je nekoliko drugačna pošast. Predstavlja namreč iPod/iPhone vmesnik za spletno trgovino z e-knjigami eReader. Ko ustvarite svoj račun lahko preko spleta preprosto kupite knjige in jih naložite na svoj iPod. Aplikacija omogoča iskanje po besedilu, označevanje delov besedila in dodajanje opomb ter iskanje definicij besed. Prvi vtis je izredno pozitiven, čeprav moraš ob prenosu knjige na iPod svoj račun potrditi z vpisovanjem številke kreditne kartice, kar je rahlo nadležno. Še uradna stran.



Zaradi svoje jeze na Amazon sem kar takoj kupil eno knjigo. Zadeva me je stala 20 USD, ampak moram priznati, da si jih zasluži vsak, ki predstavlja konkurenco sedaj že rahlo zoprnemu Amazonu.

Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.

Povezani zapisi
Moj iPod je lahko univerza