ponedeljek, februar 02, 2009

Prevzetnost, pristranost, zombiji in še šest tednov zime - venček popkulturnih referenc

Sicer je ta blog res v osnovi bolj tehnološke narave, ampak pravkar se poskušam prebiti čez manjšo piščevo blokado, ki mi bolj škoduje pri vsakodnevnem delu kot na blogu. Zato sledi zbirka - venček iz naslova - popkulturnih referenc in razmišljanj. Pa začnimo.

Prevzetnost in pristranost in ... zombiji?

Najprej kratek oris ozadja. Ponovno se sicer izgovarjam na svoje anglistično ozadje, ampak od celega leta viktorijanske književnosti v tvojem življenju nekaj mora ostati. V glavnem, Jane Austen in njen roman Prevzetnost in pristranost je med mojimi najljubšimi knjigami. Sicer klasična ljubezenska zgodba vsebuje par res zanimivih psiholoških elementov in zgodbovnih zapletov, ki niso od muh.

Prav tako obožujem BBC-jevo miniserijo, izdelano po knjižni predlogi, v kateri je zablestel danes izredno priljubljeni Colin Firth. Mimogrede, Prevzetnost in pristranost je služila kot navdih za megauspešnico Dnevnik Bridget Jones. Če potrebujete dokaz - Bridget Jones se zaljubi v Marka Darcy, ki ga v filmu igra Colin Firth, je osnovan na podlagi lika Fitzwiliama Darcyja, ki ga v BBC-jevi mini seriji igra Colin Firth. Samoreferenčnost je tu bujna. Še več - v nadaljevanju romana Na robu razuma Bridget Jones naredi intervju s Colinom Firthom. Žal so to v filmu izrezali. Pha. 

No. Prevzetnost in pristranost pa je sedaj porodila še en popkulturni fenomen - roman Prevzetnost in pristranost in zombiji. V opisu knjige je zapisano, da gre za razširjeno izdajo originalnega teksta, kateri so dodane novi prizori, v katerih se glavna junakinja, Elizabeth Bennet, bori z legijami zombijev. Knjiga je povrh vsega ilustrirana v stilu ilustracij, ki so spremljale prvo izdajo knjige. Zadeva bo definitivno vredna ogleda.

Za konec tega dela še na kratko o BBC-jevi seriji, ki se občasno še znajde na programu naše nacionalke. Gre za vrhunski izdelek britanske nacionalne televizije - poleg tega, da je zgodovinsko relativno avtentičen je na trenutke za crknit smešen. Prilagam YouTube posnetek, ki pa ga bodo kot res smešnega žal videli samo tisti, ki so si serijo ogledali vsaj dvakrat.



Še šest tednov zime

It's Groundhog Day! Me prav zanima, kolikokrat letno Bill Murray to sliši.  Za neposvečene - Groundhog Day ali Neskončni dan po slovensko, je legendarna komedija z Billom Murrayjem in Andie MacDowell v glavnih vlogah. Osebno gre za enega meni najboljših filmov, ki zelo tesno sledi Mojemu bratrancu Vinnieju. Ampak, kot pravijo Angleži "That's neither here nor there".

Film se vrti okoli dogodka, imenovanega Groundhog Day, običaj, kjer v določenih ameriških mestih iz kletke izpustijo svizca in če ta vidi svojo senco, pomeni, da bo zima trajala še šest tednov. Iz povsem razumljivih razlogov je praznik omejen na le določene države in ga na Floridi ne praznujejo. Wikipiedia ve seveda o tem povedati ogromno.

Dan svizca je 2. februar, torej danes. In če mu gre verjeti, nas čaka še šest tednov zime. Oziroma Američane čaka še šest tednov zime. Če seveda ne živijo na Floridi.

Mimogrede - zanimivo trivialno dejstvo, s katerim lahko impresionirate v še tako zategnjeni intelektualni družbi. V članku Wikipedie so omenjeni Nemci iz Pennsylvanie, v filmih ali nadaljevankah pa pogosto slišite govora o "Pennsylvanian Dutch". Načeloma ne gre za Nizozemce, kar pomeni beseda Dutch, ampak za nekoliko prirejeno obliko nemške besede "Deutsch".

Še kratek izsek iz filma. Ned! Ryerson!



Tehnološki zaključek

Da ne bo govora le o popkulturi, referencah in zombijih pa še kratka tehnološka. Če v Gmailu pogosto puščate maile neprebrane, lahko preprosto izvedete filter, ki prikaže samo neprebrana sporočila. Na voljo imate dve možnosti, ki jih vtipkate v iskalno polje:

  • label: unread; ali
  • is: unread
Res zaključek

Ker sem ga že omenil, še kratek video iz filma My Cousin Vinny. Gre za čisto komično klasiko, v kateri je Marissa Tomei tudi dobila oskarja za svojo predstavo. Naslednji izseček bo spet smešen samo določenemu naboru ljudi. Če niste med njimi - no ja, bo že bolje :).