ponedeljek, februar 02, 2009

Google Earth pridobil oceane

Sicer se je to pričakovalo že dlje časa, ampak Google Earth je z novo različico, ki je izšla danes pridobil nekaj novosti. Med najpomembnejšemi je nova plast z informacijami o oceanih, ki vključuje skoraj neverjetno količino novih podatkov. Podatke je prispevalo ogromno število organizacij, med katerimi so tuzdi National Geographic, BBC, Marine Conservation Society, Cousteau Society in drugi. Popoln seznam ima Google.

Za dostop do novosti boste morali nadgraditi obstoječo različico Google Earth na različico 5.0.

Nekaj novosti

Med novostmi je kar nekaj novih prikazov in zbirk podatkov, ki bodo zadovoljili še tako zahtevne uporabnike.


Na sliki je prikazan vpliv ljudi na morja, kar se tiče onesnaževanja, ribolova in drugih dejavnosti. Bolj rdeča področja so seveda bolj prizadeta.


Veliko podatkov je prispeval tudi National Geographic. Posamezni članki vključujejo tako slike in besedilo kot tudi video posnetke.

 
 Izboljšani so tudi podvodni reliefi, ki so bili prisotni že prej, sedaj pa so na voljo z izboljšanimi podatki. Kot sem že napisal, je novosti preprosto preveč, da bi jih vse opisal, vendar bodo uporabniki našli vse živo - od podatkov o ogroženih vrstah, prikaz zmanjševanja ledu na severnem tečaju, podatke o krajih za potapljanje ali surfanje ter podatke o potopljenih ladjah. Vse novosti se nahajajo na levi v Google Earthu pod naslovom Layers.

Vse novosti pa niso povezane z oceani. Tako lahko sedaj preprosto posnamete nekakšne virtualne oglede, saj preprosto pritisnete na gumb za snemanje in se premikate po zemljevidu in obenem posnamete komentar potovanja. Zanimivo. Druga novost je možnost pregledovanja zgodovinskih posnetkov. Ob pregledovanju določene lokacije stisnete gumb in nato prikažete starejše posnetke iste lokacije in si ogledate, kakšna je bila lokacija pred 5 ali 10 leti.

Zadnja novost pa so 3D posnetki rdečega planeta. Olympus Mons v vsej svoji lepoti:

 
Povezani zapisi: