petek, april 03, 2009

Na hitro do zelo dolgih člankov

Osebno obožujem dolge članke. To je tudi eden od glavnih razlogov, zakaj ne zaupam Twitterju. 140 znakov načeloma ni dovolj, da bi povedal res dobro zgodbo, če seveda nisi Hemingway, ki jih je potreboval le 33. Če slučajno ne veste, stari Ernest je šel stavit, da lahko pove celo zgodbo v le šestih besedah. Njegova zgodba: "For sale: Baby shoes, Never worn.".

Wordds je tako prišel kot odgovor na moje potrebe. Gre za spletno storitev, ki zbira članke iz priznanih revij, kot so New Yorker, Wired, New York Times Magazine, Salon, The Economist in drugih, ter jih razvrsti glede na dolžino Izbirate lahko med članki različnih dolžin: 1000, 2500, 5000 in 10.000 besed. Pri tem vam še prijazno napišejo, koliko časa boste potrebovali, da jih preberete. Po njihovi oceni naj bi za 10.000 besed potreboval okoli 30 minut.

Zadeva ni prav nič zapletena za uporabo. Preprosto poiščete članke, ki jih želite brati in že ste v akciji. Načeloma je zadeva prilagojena tudi za iPhone, Blackberryje in Kindle. Seveda se lahko tudi vpišete in glasujete za posamezne članke, jih pošiljate drugim ali pa si jih shranjujete za kasnejši hiter dostop.

Gre za simpatično storitev, ki ne bo ravno zažgala sveta, bo pa vsekakor prišla prav vsem nam, ki radi preberemo kakovostne dolge članke.

Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.

Povezani zapisi
Instapaper - označite si stran za kasnejše branje