torek, februar 24, 2009

Google zanikal obstoj Atlantisa

Prejšnji teden je veliko zanimanja poželo odkritje potopljenega mesta Atlantis, ki ga je nek Anglež odkril ob obali Afrike. Gre namreč za zanimiv vzorec, ki je na prvi pogled videti preveč pravilen, da bi bil naravnega izvora in zaradi tega so seveda takoj pomislili, da gre za potopljeno mesto, ki ga človeštvo išče že ne vem koliko časa.

Slika, ki je povzročila zanimanje:

[atl-tracks.png]














Mesto bi bilo orjaško - nekatere ulice bi bile 50-krat večje kot ulice v New Yorku. Res, prava poslastica, če bi dejansko obstajalo.

Toda zabavno se mi zdi, da je Google odkritje Atlantisa zanikal na svojem blogu. Sledi, vidne na satelitskem posnetku, so namreč sledi ladij, ki so merile globino morja. Za to namreč uporabljajo zvočne valove, vendar ob tem merijo le omejen pas neposredno pod ladjo. Posledica so zgoraj prikazane sledi.

Zanimivo dejstvo iz Googlovega zapisa je tudi to, da podmorske gore pomenijo, da je morje tam višje, kot drugje. Neposredno od Googla:
We do our best to predict what the sea floor looks like based on what we can measure much more easily: the water surface. Above large underwater mountains (seamounts), the surface of the ocean is actually higher than in surrounding areas. These seamounts actually increase gravity in the area, which attracts more water and causes sea level to be slightly higher.
 Svašta.

Povezani zapisi in sorodne teme:

Google Earth pridobil oceane
Antični Rim v 3D v Google Earth