ponedeljek, april 06, 2009

Spletni video je lahko inteligenten

V zadnjih tednih sem nekaj več prostora namenil izobraževalnim vsebinam, predvsem univerzam na YouTubu in iTunes U. Danes pa bi na enem mestu zbral še nekaj strani s spletnim videom, ob katerih se ne boste počutili bolj neumnih.

Spletni video ne blesti ravno po svoji kakovosti. Seveda to ne pomeni, da ni mogoče odkriti nekaj zanimivih ali zabavnih vsebin, dejstvo pa ostaja, da je velika večina spletnih video posnetkov bolj ali manj na ravni največjih ameriških smešnic in še slabše. Prav tako to dejstvo ne pomeni, da človek ne more uživati v posnetku mačke nindže. Toda občasno si človek zaželi nekaj drugačnega, nekaj z več substance, v kar lahko zagrize in mu da za razmišljati.

Pa pojdimo kar lepo po vrsti.

TED 


TED je kratica za Technology, Entertainment, Design in obenem konferenca, na kateri enkrat na leto predavajo najbolj zanimivi, uspešni in inovativni. Najbolje pri vsem pa je, da se konference posnamejo in nato čez vse leto objavljajo na njihovi spletni strani. TED je daleč najbolj priljubljen od naštetih storitev.

TED je velika riba na svojem področju. Ima inovativen format, ki temelji na kratkih in udarnih predavanjih. Predavatelji segajo od manj znanih do zvezdnikov, kot so Bill Gates, Bill Clinton in drugi težkokategorniki. Spletna stran je pregledna in z videi lahko naredite marsikaj - od pošiljanja na Facebook do prenosa na trdi disk ali neposredno v iTunes. Prav tako lahko izbirate, ali boste prenesli le zvok ali tudi video.

Preizkus TED-a je preprosto obvezen. Naročite se lahko tudi na njihov blog.

TED zapuščamo s predavanjem Jamesa Howarda Kunstlerja: The tragedy of suburbia.



FORA.tv


Če je TED kratek, jedrnat in udaren, je FORA.tv korak v drugo smer. Kljub imenu, gre za resnejšo zadevo - zbirko daljših video posnetkov o resnih temah, kot so družba, gospodarstvo, kultura, znanost in tehnologija. Ne gre za posebej pripravljena predavanja, temveč za posnetke različnih okroglih miz, mnenj, daljših predavanj in podobnih vsebin. Posneta so na različnih dogodkih, kot je recimo srečanje G20, Davos in drugi.

Videi so pogosto razdeljeni v krajše odseke, obenem pa lahko skoraj vedno kliknete na povezave Full Program in prikazali se vam bodo seznami video posnetkov, ki sestavljajo celoto. Ti so praviloma vedno daljši od ene ure.

FORA.tv vam prikladno omogoča, da se naročite na dnevne ali tedenske video posnetke. Prav tako so integrirani z iTunes in prav tako jih je mogoče prenašati samo v avdio obliki. Celoten seznam možnosti za mobilno poslušanje je na FORA.tv2GO.

Kaj se lahko naučimo? Da so moški zelo podobni opicam.



Big Think

Big Think si je za cilj zadal zbrati strokovnjake na enem mestu in omogočiti interakcijo z njimi. Gre za družabno usmerjeno storitev, ki se povezuje s številnimi storitvami. Poleg tega lahko tudi aktivni uporabniki sami postanejo strokovnjaki, če jih za ta položaj nominira dovolj uporabnikov. Vsebine lahko tudi "miksate" in objavljate svoje.

Privabili so kar nekaj zanimivih imen, ki sicer niso tako zveneča, kot pri TED-u, vseeno pa niso od muh.

Naj namesto mene nadaljuje komik Ricky Gervais s svojimi mislimi o religiji:



VideoLectures.net


Tu je potrebno najprej poudariti, da gre za projekt, ki ga je začel slovenski Inštitut Jožef Štefan. Projekt je namenjen predvsem akademskim sferam in vsebuje izredno poglobljene vsebine. Kljub temu pa ne dvomim, da lahko tudi bolj splošni uporabniki na spletni strani najdemo kaj zase. Predavanja spremljajo tudi prosojnice, ki so spremljale predavanje. Žal pa nisem uspel odkriti, kako video vključiti na blog. Tako naj zadostuje povezava na VideoLectures.net.


5 Min Life Videopedia

Ta storitev je sicer nekoliko manj resna, kljub temu pa bi jo rad vključil, saj je lahko koristna. Gre za profesionalno ustvarjene 5-minutne prispevke, ki razlagajo najrazličnejše stvari - od tega, kako igrati določene skladbe na kitari do naložbenih nasvetov in nastaviti prestave na kolesu.

Seveda pa lahko najdemo tudi bolj zabavne vsebine. Recimo video posnetek z navodili, kako z uporabo nanotehnologije uničiti svet.



Kljub vsemu, kar sem napisal, pa ne dvomim, da bo od vseh videov v tem zapisu zmagovalec po številu ogledov ravno nindža mačka.

Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.


Povezani zapisi