četrtek, april 23, 2009

Ne gre za tehnologijo, temveč za vsebino

Dotaknili smo se skupnosti, družabnih medijev in tehnologije, sedaj pa lahko zabredemo še v umazano vodo vsebin. Ta kalna mlakuža je lahko izredno nehvaležna tema, saj gre na prvi pogled za nekaj izredno preprostega, vendar se kmalu izkaže, da kakovostne vsebine zahtevajo čas, znanje in predvsem denar.

Kljub temu pa sem osebno mnenja, da bi lahko slovenski mediji poceni dodali kar nekaj novih vsebin. Če se seveda pri tem obrnejo na svojo skupnost bralcev in nekoliko razširijo svoj pogled na svoje poslanstvo.

1. Kultura in dogodki

Osebno se mi zdi strašno zanimivo (ali pa žalostno), da je kultura na spletnih straneh naših medijev porinjena v ozadje. Na vseh naslovnicah tujih medijev prominentno pozivajo k obiskom strani s predstavitvami dogodkov in predstav. Najdeš vse - od muzejev in razstav do koncertov in zanimivih dogodkov. Na naših straneh tega preprosto ni. Zakaj ne, mi je preprosto uganka.

Zavedam se, da obstaja več strani s temi informacijami, toda ali ni namen medija, da istočasno informira in filtrira? Osebno se mi ne da vedno pregledovati posameznih strani in iskati nečesa, kar me zanima. Mogoče pa ne bi bilo slabo, če bi dnevni časopisi malo filtrirali in nam s svojo strokovnostjo svetovali, kam naj gremo. Delo te morda pošlje na bolj resne zadeve, Dnevnik na bolj zabavne.

2. Recenzije

Zakaj ni recenzij? Recenzije so odlično orodje za pridobivanje prometa in zvestobe bralcev. Bralci hitro odkrijejo, kdo jim priporoča najboljše knjige, glasbene albume, drame in ostalo. Blogi so tipičen dokaz tega. Toda naši mediji ne vem zakaj preprosto ignorirajo potencialno zlato jamo.

Recenzije so tudi dolgoročno izredno prijazne, saj ustvarjajo odlično vsebino za iskalnike. Verjeli ali ne, ljudje včasih na spletu preverijo kaj o izdelkih, ki jih kupujejo.

3. Hrana in pijača

To je nekoliko povezano z obema prejšnjima točkama. Recenzije restavracij, kafičev in ostalih tovrstnih zadev. Ponovno - odlična vsebina za pritegovanje bralcev in iskalnike. Mladina ima sicer to pokrito s Konzumom, ki pa je narejen - odkrito povedano - čudno. Namesto, da bi lahko poiskal restavracije po krajih, jih iščeš po regijah. Namesto, da bi bili na prvi strani predstavljene štiri dobre restavracije s slikami in ostalim, kar sodi zraven, vas pozdravi nekakšen nagovor. Domnevam sicer, da se jim zdi lušten, zame osebno pa stoji med mano in vsebino, ki jo želim prebrati. 

4. Prenehanje ločevanja papirnatih in spletnih vsebin 


Največji grešnik na tem področju je Delo - vsebino imajo razdrobljeno v toliko povezav, da te zadeva čisto zmede. So gospodarske novice ločene od vsebin v Delu FT? Če torej ne spremljam Delo&dom podstrani pomeni, da tega na glavni strani in v običajni vsebini ni?

Iskalniki so - poleg ostalega - naredili nekaj čudovitega: podrli so umetne omejitve portalov in drugih vmesnikov za dostop do vsebin. Kaj najdete je naenkrat odvisno od tega, kaj iščete in ne arbitrarno določene ontologije. Uvodna spletna stran medija mora biti okno v vsebine, ki so jih mediji ustvarili in ne v umetno izbrane ločene vrtičke. Pri Dnevniku, recimo, ne vem, ali bo članek o zdravju, ki je bil objavljen v neki prilogi tudi med novicami o zdravju. To je edina kategorija, ki je potrebna - nobene potrebe ni po ločevanju tiskanih vsebin od spletnih.


5. Potopisi

Potopisi so prav tako zlata stalnica, ki je pri nas sumljivo odsotna. Ne bi se ponavljal, ker velja večina postavk od zgoraj.


Nekakšen skupen imenovalec vseh zgoraj naštetih zadev je, da gre za "Lifestyle" vsebine. Žal so pri nas v glavnih spletnih medijih porinjene na stranski tir, kljub temu, da so izredno privlačne tako za bralce kot tudi za oglaševalce.


6. Lokalno 

Lokalne vsebine so nedvomno prihodnost medijev. Ljudje želijo brati, kaj se dogaja v njihovi bližini. Tu ima samo Večer nekoliko bolje organizirane vsebine, saj je mogoče pri razdelku Slovenija izbrati posamezne regije ter tako prebirati nekoliko bolj lokalne novice. Delo in Dnevnik preprosto ignorirata dejstvo, da so lokalne vsebine izredno privlačne in bralcem zelo "blizu". Heh.

To je le nekaj tipov vsebin, ki so po mojem mnenju popolnoma po nepotrebnem postavljene na stranski tir. Še bolj hecno je, da bi se lahko mediji za oblikovanje številnih od teh vsebin naslonili na svoje bralce. Kot sem že pisal je možnosti nešteto: od natečaja za najboljši potopis do izbire najboljše kavice na sončno sobotno jutro v Ljubljani.

Me je pa prijetno presenetil Žurnal s svojo spletno stranjo, ki sicer ne vključuje vseh teh vsebin, vseeno pa je iz spletne strani očitno, da spletne vsebine razumejo nekoliko širše kot ostali. Pohvale so po mojem mnenju na mestu.

Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.



Povezani zapisi