četrtek, april 16, 2009

Takojšnje sporočanje? Takoj! 1. del

Vsi uporabniki računalnikov uporabljamo vsaj en program za takojšnje sporočanje (instant messaging). Tako ali tako nam ga na računalnike pokrivajo vsi veliki: Google, Microsoft in Yahoo! Če imaš pri njih račun elektronske pošte, imaš tudi takojšnje sporočanje. Tako je na namizjih verjetno najbolj razširjen Windows Live Messenger, na spletu pa Gmail Chat, ki se naloži skupaj z nabiralnikom. Potem je tu še Facebook, ki prav tako vključuje svoj klepet. Twitter? Z neposrednimi sporočili gre na nek način za takojšnje sporočanje, samo da dovoljuje manj znakov.

Toda danes ne bomo govorili o podhranjenih enonamenskih aplikacijah, kot so Gtalk, Yahoo! Messenger in podobni. Raje se bomo osredotočili na zadeve, ki so bolj podobne švicarskim nožem komunikacije. Gre za Digsby, Trillian, Pidgin in Meebo.

Prvi v ringu - Digsby


Digsby ima smotano ikono, kljub temu pa je izredno vsestranski. Nudi takojšnje sporočanje preko celega spektra protokolov: AIM, MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk, Jabber in Facebook Chat. Prav tako spremlja vaše nabiralnike Gmail, Yahoo Mail, AOL/AIM Mail, IMAP in POP. Kot da to ne bi bilo dovolj, pobira še spremembe v vaših omrežjih na Facebooku, Twitterju, MySpacu in LinkedInu. Prav tako lahko neposredno iz odjemalca posodabljate svoj status na teh družabnih omrežjih.


Posebnost Digsbyja je tudi, da se v vašo statusno vrstico (to je tisti del spodaj desno) naseli z veliko količino ikon. Gre za ikone za elektronsko pošto in vsaka ikona vam že vizualno sporoča, ali imate v nabiralniku kakšno sporočilo ali ne. S klikom na ikono se vam odpre povzetek sporočil. Enako velja tudi za sporočila in spremembe s Twitterja in Facebooka.


Zadeva ni hudo požrešna. Trenutno odžira 33 megabajtov, kar se mi na 2 GB mašini ne pozna ravno hudo. Sploh glede na to, da si jih je Firefox izboril 440.

Še ena dobra (ali pa slaba) stran te aplikacije je, da si ob prvi namestitvi ustvarite račun, ki vaše podatke shrani na strežniku. Dobra stran tega je, da s tem lahko Digsby namestite na različne računalnike in so vam vsi vaši računi na voljo takoj. Slaba stran je, da morate za uporabo aplikacije te podatke posredovati nekam drugam.

Opozorilo: ob namestitvi Digsbyja bo hotel namestitveni program namestiti kar nekaj aplikacij, ki si jih ne želite. Sicer vas vpraša, ampak ljudje smo taki, da radi klikamo gumb "Naprej" ne glede na to, kaj v okencu piše.

Trillian 


Trillian mi je bil(a) vedno pri srcu. Ne nazadnje gre za eno od junakinj Štoparskega vodnika po galaksiji in torej mora aplikacija s takim imenom nujno dobra. Trillian je z nami že zelo dolgo, praktično od začetkov takojšnjega sporočanja in njihova prednost je bila vedno to, da so podpirali veliko število protokolov. Te dni so predstavili novo različico z imenom Astra, ki je dodala še nekaj novosti.

V osnovi se Trillian po možnostih ne razlikuje bistveno od prejšnjega kandidata. Nudi namreč skoraj enake možnosti sprejemanja obvestil in elektronske pošte. Toda fantje pri Cerullean Studios so si zastavili, da naredijo še marsikaj več. Novosti v Astri je preprosto preveč, da bi jih našteval vse, ampak naj jih omenim samo nekaj: podpora za IRC, odjemalec za iPhonea ter spletni odjemalec. Poleg tega naj bi v celoti podpirali vse specifike posameznih odjemalcev. Zadnji dve možnosti še nista javno na voljo, tako da o njih ni mogoče poročati.

Odjemalec je za moj okus nekoliko preveč pisan in načičkan, vendar relativno dobro opravlja svoje delo. Kljub videzu zadeva porabi le 25 MB pomnilnika.

Prav tako kot pri Digsbyju si tudi tu najprej ustvarite račun, ki služi kot spletni arhiv nastavitev za nadaljnje namestitve. In še nekaj - Trillian ni zastonj, oziroma je v preizkusni različici opremljen z vsemi možnostmi, nato pa je treba za določene stvari doplačati. 

Opozorilo: ob namestitvi Trilliana bo hotel namestitveni program namestiti kar nekaj aplikacij, ki si jih ne želite. Ponovno se jim lahko izognete, ampak kaj je tem ljudem?

Jutri sledi še predstavitev drugih dveh kandidatov - Pidgina in Meebota.

Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.