torek, april 07, 2009

Dobre stare igre - drugič

Stare računalniške igre so zelo nostalgična zadeva. Občasno se ti nekje v zakotnem delu možganov pojavi želja, da bi odigral neko staro zadevo, ki je nisi videl že deset let in CD-ja nimaš več. Seveda se sicer lahko človek obrne k torrentom, ampak dejstvo je, da za večino ljudi to bodisi ni sprejemljivo z moralnega vidika, ali pa si preprosto ne želijo glavobolov, povezanih z iskanjem dobre različice kakšne stare zadeve.

Za vse, ki so pripravljeni za nostalgijo nekaj zapraviti je tu spletna stran Good Old Games. Gre za spletno storitev, ki je na enem mestu zbrala kar zajeten kupček starih iger, ki jih lahko kupujete po ugodnih cenah. In pri tem ne gre samo za šrot, ki se običajno znajde v Big Bangovih akcijskih košarah, ko ga niso uspeli prodati več kot deset let. Gre za kritiško dobro sprejete naslove, kot so Prince of Persia, MDK, Fallout 1 in 2 ali pa Broken Sword.

Igre so cenovno ugodne, najdražja pa stane 10 USD (oziroma 9,99, kot je že navada pri navajanju cen). Večinoma prihajajo iz studiev Ubisoft in Interplay. Ima pa zadeva nekaj pomembnih prednosti v primerjavi s torrenti in celo starimi CD-ji. In sicer:

  • Igre so brez zaščite (DRM)
  • So potrjeno združljive z Windows XP in Visto
  • Poleg samih iger ob nakupu lahko prenesete tudi par sladkorčkov, kot so ozadja, navodila, dodatni materiali in še kar je takega, da lahko človek potegne z weba. 
Ob prenosu se na disk naloži namestitvena datoteka, ki jo lahko prosto kopirate in arhivirate. Fantje so vključili tudi posebno aplikacijo na ogrodju AIR, ki omogoča nemoten prenos, ki deluje tudi, če vam med prenosom slučajno pade povezava. Vse kupljene igre se naložijo v vaš račun in jih lahko prenesete neomejeno velikokrat. Nudijo vam tudi tehnično podporo, kar je sploh super. 
Pod črto gre za obetavno storitev, ki je cenovno ugodna in izredno prijazna do uporabnika. Za razliko od Steama ne zahteva nameščanja dodatne programske opreme za preverjanje pristnosti in drugih neprijetnosti. Preprosto je dober občutek, da lahko kupiš kakšno zadevo, brez da bi te imeli za kriminalca ali pa ti sploh ne bi hoteli prodati, ker slučajno prihajaš iz države, ki je ne podpirajo. Ja, Amazon, tebe gledam :). 
Kolikor sem zadevo preizkusil deluje odlično in brez težav in komplikacij. Prav tako je Fallout 2 brez težav delal tudi na nekoliko sodobnejši mašini - kar je pohvalno, glede na to, da je igra izšla davnega 1998. 
Še par zaslonskih slik: 
Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.