četrtek, december 08, 2005

Vprašaj Yahoo!

Yahoo! je predstavil storitev imenovano Yahoo! Answers, kjer lahko uporabniki zastavijo vprašanje, Yahoojeva skupnost pa naj bi jim odgovorila s svojim znanjem. Na prvi pogled je stvar po mojem mnenju precej podobna strani Ask Metafilter, kjer prav tako lahko zastavljaš vprašanja in upaš na odgovore.

Storitev je precej preprosta. Prijaviš se s svojim običajnim uporabniškim imenom, ki ga uporabljaš za Yahoo! Mail ali kaj drugega. Nato lahko zastavljaš vprašanja, odgovarjaš na vprašanja drugih ali pa ocenjuješ odgovore in tako sodeluješ v skupnosti. Vprašanja so razdeljena v 23 kategorij z različnimi podkategorijami.

Je pa tu še ena zanimivost: točkovalni sistem. Za različna dejanja lahko dobite različno število točk. Na primer, za prijavo na Yahoo! Answers dobite eno točko. Za pravilen odgovor dobite več točk. Točke dobiš tudi za glasovanje in podobno. Začneš s 100 točkami na 1. levelu. Z več točkami napreduješ po levelih, čeprav točne motivacije za napredovanje ne vidim. Na strani so opisane nekakšne zahvale in podobno, kar me ni ravno navdušilo do te mere, da bi sedaj besno odgovarjal na tuja vprašanja.

Načeloma lahko isti učinek dosežete, če se odpravite na kakšen forum, ki mu zaupate in zastavite vprašanje tam. Za preizkus kakovosti sem že zastavil prvo vprašanje in ko dobim odgovore bom seveda poročal.

Mimogrede, eno od vprašanj na prvi strani se je danes glasilo: "How to suck dick?" Žal so ga administratorji že izbrisali, tako da link ni možen.

Ni komentarjev: