ponedeljek, december 05, 2005

Nigerijska filmska industrija

Malo odstopanja od običajne tematike, ampak tale zgodba je pa preveč kul, da bi jo kar pozabili. Glede na časopis Sun Sentinel je Nigerija tretji največji proizvajalec filmov na svetu. Na teden posnamejo okoli 50 filmov, v povprečju pa film stane manj kot 8.000 USD. Huh?

Prav neizogibno je, da so fenomen poimenovali Nollywood (Hollywood, Bollywood, get it?), je pa zanimivo, da iz filmov baje potegnejo 200 milijonov USD na leto. Filmi so posneti v angleščini in se distribuirajo na poceni CD-jih po razno raznih vaških tržnicah. Filmi so celo tako uspešni, da se jim dodajajo francoski podnapisi, da jih lahko gledajo tudi ljudje v francosko govorečih delih Afrike.

Nollywood filmi so namenjeni za množice, kar pomeni, da se ukvarjajo s temami, kot so ljubezen, romanca, zvestoba in družina. Baje pa imajo tudi "epski" žanr, ki se praviloma dogaja v plemenski preteklosti in torej predstavlja nostalgijo za predkolonialnimi časi. Ali kaj že ...

Tudi Guardian in Washington Post imata članke na temo tega fenomena. Tukaj pa je še nekaj strani, ki se prikažejo na vrhu, če v Google vtipkaš Nollywood.

Zanimivo bi bilo pogledati ali se da kaj tega potegniti preko neta. Hmmmm.

Ni komentarjev: