četrtek, december 15, 2005

Par novih stvari iz Googla

Google se je očitno spet nekoliko prebudil in predstavil nekaj novosti. Prva, pravzaprav prvi dve, sta razširitivi za Firefox. Prva razširitev je namenjena varnejšemu brskanju po spletu, saj uporabnika opozori, kadar obišče stran, ki bi bila lahko uporabljena za napade "phishing", torej kraji identitete. Ob obisku take strani se v naslovni vrstici pokaže znak, da gre za možnega lažnivca.

Druga razširitev je namenjena uporabnikom Bloggerja, gre pa za prikazovanje komentarjev na blog. V bistvu gre za preprosto različico Technorati, torej za pregledovanje kdo je na spletu v svojem blogu objavil povezavo na tvoj blog. Ob namestitvi se v vrstici stanja (to je spodnji vrstici v Firefoxu) pokaže majhen oblaček, ki ti pokaže kdo in kdaj je pisal o tvoji spletni strani. Načeloma je stvar precej koristna in privlačno izvedena.

Tretja novost je glasbeno iskanje. Ko v Google vpišeš iskalni niz, ki je povezan z glasbo, se ti na vrhu rezultatov pokaže poseben rezultat, ki te odpelje na posebno stran, kjer so prikazani albumi in dodatne informacije o skupini. Poglejte si na primer rezultate za Pixies in Franz Ferdinand. Lahko klikneš tudi na posamezne albume in prikaže se ti seznam skladb in povezave na spletne trgovine, kot so iTunes Music Store ali pa Real Rhapsody. Pri albumih lahko recimo vidiš tudi povprečno oceno in se odpelješ do posameznih kritik.

Hja, Google je splet spet naredil še malo bolj koristen.

Ni komentarjev: