ponedeljek, december 05, 2005

Bi kdo novice?

Zadnje čase je na spletu izredno priljubljena novičarska stran Digg, ki nadgrajuje koncept Slashdota. Razlika med stranema je sledeča: Na Slashdotu ljudje pošiljajo novice urednikom, ki se potem odločijo ali jih bodo objavili. Digg deluje drugače, saj za posamezne zgodbe glasujejo uporabniki in več glasov dobi zgodba, bolj verjetno je, da bo prikazana na prvi strani. Digg je v nekaj mesecih postal izredno priljubljen in resna konkurenca Slashdotu.

V zadnjih dneh pa sem odkril še spletno stran reddit, ki je podobna Diggu, le da ni tako tehnološko usmerjena. Deluje pa na povsem enak način. Kot registriran uporabnik lahko glasuješ za zgodbe ali pa jim znižaš njihovo oceno. Najbolj priljubljene zgodbe se premaknejo na prvo stran, ostale pa pač ostanejo zakopane v arhivih. reddit ponuja tudi priročne možnosti za shranjevanje, pošiljanje in skrivanje zgodb. Kot registriran uporabnik lahko seveda tudi sam prijavljaš zgodbe. Ocenjevanje je izredno preprosto, saj le klikneš na puščico in tako daš ali odvzameš glas. Simpatično. Je pa res, da reddit trpi za posledicami celotne internetne scene, kjer se osnovne zgodbe vrtijo okoli tehnologije in politike.

Druga spletna stran, ki bi jo rad danes predstavil pa je Inform. Stvar je na nek način podobna Google News, torej zbirki novic iz bolj uveljavljenih virov (AP, Reuters, CNN, ...), le da nudi še nekatere drugi možnosti. Tako si lahko zanimive članke prav tako shraniš kot recimo na Digg ali reddit. Toda Inform ponuja še par zmogljivejših orodij. Za vsako novico ti lahko izpiše ti. "Discover Path", kar je v osnovi seznam oseb, podjetij, področij in tem, ki so povezane z novico. Tako lahko s par kliki poiščeš vse novice, ki istočasno vključujejo Firefox in Google ter se potem naročiš na RSS s temi novicami. Enako velja za osebe ali karkoli pač že je vključeno v Discovery Path. Lahko si izbereš tudi zaželjene vire novic in jih spremljaš po želji. Gre za zmogljivo orodje za novice, ki pa ga bo treba še bolje preizkusiti ali lahko nadomesti mojo obsežno zbirko RSS-ov in zvesti Bloglines.

Ni komentarjev: