petek, december 09, 2005

Bravo glasbena industrija!

Drugi dom je pisal o tem, kako je glasbena industrija preprečila delovanje aplikacije, ki ti je skupaj z glasbo prikazovala tudi besedila skladb. No, sedaj se je RIAA (Zveza glasbenih založnikov) odločila, da so tudi besedila pesmi in njihovi akordi na spletnih straneh popolnoma nelegalni. Uau.

Poglejte si par citatov:

"Fotokopirni stroji so nam odžrli velik del naših možnih dohodkov, sedaj pa nam internet odžira veliko večji del prodaje tablatur in natisnjenih besedil."

"Nepooblaščena uporaba besedil in tablatur pisce skladb prikrajša za možnost, da živijo od svojega dela in ni prav nič drugačna od kraje."

"...če lahko država zraven [poleg odškodnin) vključi še zaporno kazen bi bili veliko bolj učinkoviti."

Ti ljudje niso resni. Ne morem si ravno predstavljati, da bo Britney Spears obubožala samo zaradi tega, ker sem na blogu napisal besedilo od "Whoops! I did it again." Prav tako si očitno predstavljajo, da bomo potem vsi drveli v knjigarne in kupovali knjige "Besedila 101 hita z MTV-ja". Glasbena industrija očitno ne more razumeti dejstva, da pač nekatere stvari niso tako veliko vredne, kot si predstavljajo oni. Nenazadnje lahko vsakdo s posluhom ali sliši besedilo ali pa se nauči igrati katerokoli skladbo. Ali torej tudi nadobudni glasbeniki, ki se tako naučijo igrati glasbo prikrajšajo vse te izvajalce za njihov denar?

Sicer pa lahko upamo, da jih s tem res prikrajšamo za denar. Pa poskusimo vsi skupaj:

Izbrala si bom fanta,
tizga ta velizga...


Ni komentarjev: