torek, december 13, 2005

Kljub temu, da sem verjetno na tej strani večkrat omenil Google kot Yahoo!, je današnji dan očitno namenjen slednjemu. Predstavili so namreč novo različico Yahoo! Widgets (nekoč Konfabulator, preden jih je kupil Yahoo!) in kot zavzet geek sem jih moral preizkusiti.

Prvi vtisi so fantastični. Če slučajno ne veste, kaj Yahoo! Widgets so, gre za program, ki omogoča ustvarjanje majhnih programčkov, ki se prikazujejo na namizju. Ti programčki so lahko karkoli: ura, koledar, novice, iskalnik, ... Apple ima podobno funkcionalnost vgrajeno v OS X, pa tudi Windows Vista naj bi imela nekaj podobnega pod imenom Gadgets. Za vse, ki se ni predstavljate kako stvar izgleda, si poglejte zaslonsko sliko.

Najprej bi rad pohvalil Yahoo! za izredno učinkovit začetek dela. Ob zagonu aplikacije te pozdravi kratek uvod v aplikacijo in razlaga, kako jo uporabljati. Prav tako ti že na začetku odpre nekaj programčkov, med katerimi so prikazovanje fotografij, iskalnik, ura, koledar in elektronska pošta. Začetni izbor je fantastičen, sploh ker se lahko s fotografijami priklopiš na Flickr ali pa fotografije pobiraš z diska. Podobno bogato izbiro imaš pri koledarju. Priklopi se lahko na Yahoo! Calendar, v Outlook ali pa v Mozillin koledar. Zelo zelo kul. Programček za pošto je seveda točno to, kar lahko pričakuješ, obvestilnik, ki te obvesti, kadar dobiš novo sporočilo.

Pri navedenih programčkih bi poudaril, da je integracija z obstoječimi Yahoojevimi storitvami, kot so pošta, koledar, zapiski, Flickr in podobno, odlična. Delo z zapiski in koledarjem je preko Yahoo! Widgets pravi užitek. Stvar je grafično privlačna in deluje izredno hitro, istočasno pa se integrira s spletnimi stranmi, kar pomeni, da so vsi vnosi na koledarju na voljo preko spletne strani tudi z računalnikom brez Widgets. Yahoo! Notes, ki je del Yahoo! Mail je še posebej užitkarski, medtem ko je delo z njim preko spleta bolj kot ne mučenje.

Programčkov je na voljo malo morje in segajo od čudaških (sporedi ameriških univerzitetnih tekem v košarki) do koristnih (novice New York Timesa). Razširitev je na Yahoojevi strani ogromno in kolikor vem so večinoma brezplačne.

Zdaj pa še bolj uraden komentar. Že ko je Yahoo! kupil Konfabulator, mi je bilo jasno, da želijo s tem narediti nekaj več in z novo različico jim je definitivno uspelo. Integracija z njihovimi storitvami je odlična in ne dvomim, da bo veliko ljudi Widgets namestilo preprosto zato, ker izgleda kul. Sicer Widgets ne ponuja kaj dosti več, kot recimo Google Desktop 2, toda Google Desktop izgleda v primerjavi z Widgets naravno bedno. Vem, da GD2 analizira strani, ki si jih obiskal in potem išče podobne in ti poskuša avtomatično ponuditi podobne vsebine. Ampak Widgets izgleda kul. Tukaj je Yahoo!, pa čeprav to nerad priznam, naredil korak naprej in Google se bo moral malo potruditi tudi nja področju vizualne podobe. Na internetu so recimo naredili zelo kul iskalnik in izredno kul pošto, na namizju pa pač morajo narediti nekaj več, kot to, kar so nam ponudili do sedaj.

Ni komentarjev: