petek, december 09, 2005

Novosti v Gmailu

Google je v svojo poštno storitev Gmail vnesel nekaj novosti. Med najpomembnejšimi novostmi je prikazovanje feedov RSS (mimogrede, za tole si bo treba spomniti boljše ime), ki se prikazujejo v vrstici nad nabiralnikom. Vire novic si lahko izberete sami, v novem jezičku med nastavitvami. Simpatična popestritev nabiralnika, ki pa ne bo ravno nadomestila priljubljenega orodja zavzetega bralca.

Druga novost je možnost, da lahko priloge odprete v obliki predogleda html, kar je izredno koristno, če ne želite prenašati celega dokumenta ali pa uporabljate računalnik na katerem nimate nameščenega Worda ali Acrobat Readerja. Stvar deluje enako, kot če pri iskanju v Googlu dobite rezultat PDF, pa bi ga radi samo na hitro preleteli.

Sedaj pa še malo kritike. Nobena od teh možnosti ni na voljo, če uporabljate slovenski vmesnik za Gmail. Svašta. Že cel dan berem o teh novostih in jih na svojem računu ne vidim. Slovenski vmesnik sem pač uporabljal zaradi preverjanja črkovanja, ki bi ga mimogrede lahko vključili v Google Toolbar. Razumem, da želijo pri Googlu verjetno počakati, da se vse skupaj prevede v slovenščino, ampak vseeno bi lahko imeli globalno dostopnost teh možnosti. Vsaj predogled v html bi bil lahko na voljo za slovenske uporabnike.

Druga zamera pa leti na nezmožnost iskanja po pripetih dokumentih. Glede na to, da se nahajajo na Googlovih strežnikih in je očitno precej preprosto vse skupaj spremeniti v html, zakaj potem po dokumentih ne moreš iskati? Mimogrede, Yahoo! Mail to možnost ima, zakaj torej ne Google?

Če Gmaila še nimate, pa bi ga imeli, napišite mail naslov v komentarje. Povabil mi ne manjka.

2 komentarja:

sv3der pravi ...

pozdravljen

huh, vse lepo in prav, berem vse te novosti, ampak jaz nimam tut ene novosti v svojem gmail accountu. a je možno, da mi ga še niso upgreadal al kaj? kje pa se to vse naštima?

hvala

Unknown pravi ...

Si prepričan, da nimaš jezika nastavljenega za slovenščino? Moja izkušnja je bila, da ima novosti angleški vmesnik, slovenski pa ne.