torek, december 15, 2009

Povratno iskanje slik

TinEye je genialna spletna storitev, s katero lahko povratno iščete sorodne slike. Recimo, da na spletu najdete sliko, za katero se vam zdi, da ste jo že nekje videli. Preprosto naložite sliko ali vnesete povezavo do nje in TinEye poišče druge primere te slike na spletu. Še posebej koristno je, če je slika spremenjena ali odrezana, saj lahko poiščete celo sliko.

Še primer. Na spletu je včeraj zakrožil spodnji motivacijski poster:



Če v TinEye vneste povezavo (http://i.imgur.com/iYQbq.jpg), vam poišče slike, iz katerih je bil vzet motiv za zgornji poster. Cela slika je na voljo tukaj, pred klikom pa samo opozorilo glede primernosti. Sicer fotografija ne vsebuje golote, vseeno pa v službi previdno, ker nikoli ne veš, kdo ti gleda čez hrbet in kaj si misli o rdečem usnju.

Storitev je odlična tudi za iskanje večjih formatov slike, ki vam je všeč, saj lahko rezultate razporedite po velikosti.

TinEye poleg spletne storitve nudi razširitev za Firefox in Internet Explorer, uporabniki ostalih aplikacij pa se lahko zatečete k aktivnemu zaznamki (bookmarklet).

Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.