sreda, december 23, 2009

100 pesmi, ki jih morate slišati (55-41)

55. Soundgarden - Jesus Christ Pose

Grunge metalci na plošči Badmotorfinger niso nikomur prizanašali, še posebej ne s komadom Jesus Christ Pose. Uvodno drvenje se ne ustavi skozi skoraj šest minut in histerično kričanje kitar se odlično prepleta z mračno ritem sekcijo.

54. Green Day - Longview

Če se punk albuma proda 15 milijonov, je to sploh še punk? No, Dookie je verjetno vrhunec punkovske lirike - pop skladbe, ki svoj navdih jemljejo pri Ramones, obenem pa dodajo še merico kalifornijskega pozitivizma. Longview je odlična mešanica počasnega in pop punkerskega nabijanja.

53. DJ Danger Mouse - Encore

Morda mi bo kdo očital pomanjkanje domišljije, ampak ta komad si zasluži uvrstitev. Genialna mešanica komada Glass Onion Beatlov in komada Encore Jay-Z-ja. Kultura remiksanja mi nikoli ni bila blizu, toda tole je slastno.

52. Noir Desir - Le Vent Nous Portera

Inovativna in melanholična francoskih Noir Desir mi je že ob prvem poslušanju sedla v uho, obenem pa zvenela nekako znano. Ah, kitaro je prispeval Manu Chao.

51. The Cardigans - I Need Some Fine Wine and You, You Need to Be Nicer

Švedski pop rockerji niso brez razloga pristali v Romeu in Juliji. Njihova glasba kljub nezmotljivi privlačnosti za širše množice vsebuje podtok temačnosti in nasilja. Pesem o vinu in ljubezni ter lepih časih, ki bodo šele prišli, je na nek način tako daleč od pop poetike, da Cardigans lahko pripišemo samo dober smisel za humor.

50. Yann Tiersen - Les Jours Tristes

Amelie je zame v vseh pogledih popoln film. Kar ga dela resnično popolnega je navdihnjena glasbena podlaga Yanna Tiersena. Napol pravljične skladbe stojijo same zase tudi brez filma. In če zapreš oči, lahko vidiš žalostno dekle na Renoirjevi sliki.

49. Iggy Pop - Candy

Najbolj pop komad umetnika, ki to zvrst nosi v imenu, vendar nekako ne sodi med njena velika imena. Toda Candy je dialog med moškim in žensko, dueti pa le redko zvenijo tako odkrito. Mogoče lahko podobno simpatično dinamiko najdemo še v Shiny Happy People od REM. Le zakaj? :)

48. Placebo - Running Up That Hill

Spolno zmedeni Placebo imajo sicer precej svojih solidnih skladb, toda ta priredba se mi zdi odlična, ker so se lahko zadržali in niso vsilili svoje klasične rockovske produkcije z nabritimi kitarami. Včasih je lepo, če bend stopi izven svojega območja udobja. Vse to pa ne pomeni, da original Kate Bush ni vrhunski.

47. Beyonce - Crazy in Love

Ko smo že pri popu - Crazy in Love je en redkih pop komadov, pri katerem se mi zdi, da je pokazal nekaj novega. Udarna pihala z razgibanim ritmom dopolnjuje Beyonce, ki je dejansko izvrstna vokalistka. Zadevo pa resnično razgiba Jay-Z, ko na sredini komada doda piko na i. Če imata tako kemijo v zasebnem življenju, jima hudega ne more biti.

46. Red Hot Chilli Peppers - Parallel Universe

RHCP puristi verjetno vihajo nos nad albumom, ki je voditelje funk scene postavil v praktično vsak dom. Osebno sem bil vedno mnenja, da so RHCP najboljši takrat, ko pustijo prosto svojemu pop hudičku. Parallel Universe je verjetno najbolj trd komad na plošči Californication in ima v sebi najmanj funka.

45. Monster Magnet - Powertrip

Vesoljski rockerji Monster Magnet so s ploščo Powertrip dosegli velik tržni uspeh. Z dobrim razlogom. S premikom proti bolj trdorockerskim vodam so ustvarili vrhunsko ploščo, na kateri je cel kup hitov, najbolj pri srcu pa mi je ravno naslovna skladba s svojim prehodom iz tihega uvoda v refren, kjer si ne moreš pomagati, da ne bi s stisnjeno pestjo požugal proti nebu.

44. The Hives - Diabolic Scheme

Švedski garažni punk je vrhunska mešanica melodike in žaganja brez kompromisov. Diabolični vokal se vrhunsko dopolnjuje z godali in zmedeno kitaro. Naj vas komad sicer ne zavede - gre za eno najpočasnejših stvaritev The Hives.

43. Joy Division - Love Will Tear Us Apart

Te besede so zapisane na nagrobniku Iana Curtisa, ki je naredil samomor, kar naredi pesem še bolj pomenljivo. Temačna atmosfera v tej pop skladbi ustvari enega najboljših ljubezenskih komadov v zgodovini rocka.

42. Oasis - Wonderwall

Brata, ki se ne prenašata, sta kljub temu ustvarila nekaj najbolje prodajanih albumov v zgodovini. Britanski pop brez Oasis ne bi bil, to kar je bil. Med prijatelji smo imeli sicer tekočo šalo, da Noel Gallagher poje, kot da bi ravno sedel na stranišču in se trudil, s saj vemo čim. Toda Wonderwall je zame primer skoraj popolnega pop komada. še posebej z malo tišino v sredini skladbe, ki jo nato mehko prekine bobnar.

41. Sonic Youth - Teen Age Riot

Bleh. Sonic Youth sodijo med moje najljubše skupine, obenem pa sem imel ogromno težav, da bi se odločil, kateri komad naj vključim. Na koncu sem se vseeno odločil za Teen Age Riot. Ima namreč vse - Kim Gordon po malem vzdihuje ob nežnem začetku, dokler svoje simfonije ne odprejo kitare. Album Daydream Nation je star 21 let in še danes zveni tako sveže, kot da bi bil posnet včeraj. Tako dobre stvari se ne postarajo.



Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.


Povezani zapisi
100 pesmi, ki jih morate slišati (100 - 86)
100 pesmi, ki jih morate slišati (85-71) 
100 pesmi, ki jih morate slišati (70-56) 
100 pesmi, ki jih morate slišati (40-26)  
100 pesmi, ki jih morate slišati (26-11)
100 pesmi, ki jih morate slišati (10-1)