ponedeljek, december 28, 2009

100 pesmi, ki jih morate slišati (25-11)

25. NoMeansNo - Victory

Verjetno najbolj marginalen komad na seznamu, ampak verjemite mi - ko sem bil v srednji šoli, so bili NoMeansNo pomembna stvar. :) Victory je počasen in dramatičen, skoraj 8 minut trajajoč komad, ki združuje vrhunsko instrumentacijo, bombastičen vokal in temačno besedilo. Zadeva vsekakor ne bo za vsakogar.

24. B-52's - Love Shack

New wave strateški bombniki so z Love Shack dosegli svoj največji komercialni uspeh, kar ni presenetljivo, saj gre za enega velikih pop komadov. Komad pričara pravi občutek zabave in poslušalcu se zazdi, da dejansko stoji na veliki zabavi, na kateri igra ta komad. In seveda - Kate Pierson. :)

23. Dead Kennedys - Kill The Poor

Dead Kennedys so letos poleti dobili novega člana, ki je res pravi rocker. Kakorkoli že, Dead Kennedys zvenijo tako, kot mora zveneti pravi punk - agresiven, politično angažiran in nespoštljiv. Politične reference so danes žal nekoliko zastarele, glasba pa še vedno zveni tako prepričljivo kot ob svojem nastanku. In ne pozabite - Dead Kennedys niso punk band ampak new wave.

22. Nirvana - Lounge Act

Z Nevermind so Nirvana neodvisno glasbo postavili v središče zemljevida glasbe. Trio iz Seattla je lastnoročno postavil nove meje sprejemljivega v pop glasbi in bi se tudi brez samomora Kurta Cobaina zapisal v zgodovino. Lounge Act je izbran iz zelo pomembnega razloga - basovska linija na začetku mi je osebno nekaj najboljšega v rock glasbi. Drugače Nirvana tu pokaže svoje mojstrstvo grunge pristopa z mešanjem tihih in glasnih delov ter vrhunsko melodiko, ki pa nikdar ne skrije resnične energije ene največjih rock skupin.

21.Therapy? - Screamager

Severni Irci Therapy? na Screamager zvenijo bolje kot kdajkoli prej ali kasneje. Punk-rockerska izhodišča s priokusom metala ter vrhunsko ritem sekcijo poosebljajo vse, zaradi česar so bila devetdeseta leta prejšnjega stoletja tako kul za alternativno glasbo.

20. dEUS - Suds and Soda

Belgijski dEUS so z Worst Case Scenario ustvarili vrhunski album, ki odlično prepleta psihedelične rockerske pristope s sodobnejšimi elementi. Pop refren dopolnjujejo violine in doorsovske klaviature v kaotični harmoniji.

19. Rolling Stones - Paint It Black

Pravijo, da se ljudje delimo na tiste, ki imajo raje Beatle in tiste, ki imajo raje Stonese. Osebno so mi Beatli ljubši, vendar so zgodnji Rolling Stones kljub temu odlični. Paint It Black s sitarjem in mračnjaško atmosfero je nedvomno en vrhuncev britanske invazije.

18. Smashing Pumpkins - Quiet

Iz uvoda, ki se sliši kot, da bi se vlekel skozi blato, se do refrena razvije tipičen pop komad, tako značilen za album Siamese Dream. Billyju Corganu kljub vsem njegovim napakam ni mogoče očitati, da nima posluha za hite, čeprav pri tem potrebuje približno 2000 nasnetih kitar. Hja, ste mislili, da lahko ena sama kitara ustvari ta zvok?

17. Les Savy Fav - Scotchgard the Credit Card

Energičen in melodičen post-punkerski komad mi je padel v uho takoj, ko sem slišal album Let's Stay Friends, na katerem so se Les Savy Fav odmaknili od svojih hrupnih korenin in začeli igrati bolj pop glasbo. Mehak uvodni začetek se hitro umakne glasnejšemu refrenu s fantastičnimi kitarskimi rifi.

16. Cyndi Lauper - When You Were Mine

Prava škoda je, da je Cyndi Lauper tako neznosno zlajnana. Ravno zato sem izbral morda malo manj znan komad When You Were Mine. Gre za priredbo Princeove skladbo, še posebej zabavno pa je, da Lauperjeva v besedilu ni zamenjala spola in prav tako poje o ženski. Drugače je komad tipično njen - veliko sintetizatorjev in prodorni vokal, ki ti je bodisi všeč ali pa ti para živce.

15. NOFX - Linoleum

Kalifornijski punk ni bil nikdar tako sproščen, kot takrat, ko so ga igrali NOFX. Medtem, ko se je večina drugih bendov ukvarjala z resnimi temami in vprašanji o vesolju in življenju, so se NOFX zabavali. Linoleum kot uvodni komad plošče Punk in Drublic pokaže ravno to - bobni v galopu, našpičene kitare in zajebantsko besedilo. Komad traja malo več kot 2 minuti, dihati pa nam da šele po minuti in 15 sekund, časa za vdih pa imamo 15 sekund, nato pa NOFX svoje oddivjajo do konca.

14. Eminem - Lose Yourself

Še en redkih raperskih vnosov na tem seznamu je Eminemov največji hit. Čeprav bi lahko brez skrbi izbral karkoli z albumov Slim Shady LP in Marshall Mathers LP sem izbral ta komad, kljub temu, da je glasbeno precej nenavdahnjen. Se mi pa zdi zdi zabavno, da je človek, ki je skrbno ustvaril malo četico alter egov, v tem komadu odlično pomešal svojo shizofreničnost, film in resnično življenje.

13. Yeah Yeah Yeahs - The Sweets

Yeah Yeah Yeahs so preprosto preveč dobri, da bi jih poznali le po trapasti reklami. The Sweets je nežna in počasna zadeva, ki pa na koncu vseeno zveni dovolj ostro, da jih ne bi ravno zamenjali za mevže. Newyorški trio je krasna kombinacija inovativnih pristopov k punku, rocku in plesni glasbi, ki si zasluži več kot le reklamo za mobilne telefone.

12. Blonde Redhead - Spring and Summer Fall

Blonde Redhead komad začnejo kot neposredni potomci Sonic Youth in tudi kasneje ne razočarajo. Zasanjane in hrupne kitare se prelivajo čez preprost in nepopustljiv ritem. Imajo pa Blonde Redhead nekoliko bolj hipnotičen zvok, ki je lahko na trenutke še bolj privlačen kot trdi rockerski prijemi svojih duhovnih predhodnikov.


11. Nine Inch Nails - Mr. Self Destruct

Prvi komad na albumu The Downward Spiral se začne z neizprosnim industrijskim nabijanjem, ki se v sredini komada dobesedno razblini v hipnotičnem premoru, nato pa se vrn nazaj na začetek. Če ob tem pomislimo, da je bil album posnet v hiši, kjer je Charles Manson ubil Sharon Tate, celotna zadeva dobi še dodatno dimenzijo in intenzivnost.



Če vam je bil zapis všeč, imate različne možnosti, da blog spremljate še naprej: moj Twitter profil ali pa RSS tega bloga.


Povezani zapisi
100 pesmi, ki jih morate slišati (100 - 86)
100 pesmi, ki jih morate slišati (85-71) 
100 pesmi, ki jih morate slišati (70-56) 
100 pesmi, ki jih morate slišati (55-41)  
100 pesmi, ki jih morate slišati (40-26)
100 pesmi, ki jih morate slišati (10-1)