torek, september 05, 2006

Slovenska blogosfera završi

Moram reči, da je slovenska blogosfera prav zanimiva. Le redko se zgodi, da bi večje število blogerjev pisalo o istih stvareh, kadar pa do tega pride pa je rezultat, vsaj v mojih očeh, precej kul. Še posebej zadnji dnevi so bili s tega vidika prav zanimivi.

Danes se je, recimo, veliko blogerjev razpisalo o smrti lovca na krokodile, ki je žalostno preminil pod napadom morilskega skata. O njem je, vsaj sodeč po si.blogs, pisalo neverjetno število ljudi. Heh. RIP Steve Irwin.

Druga zgodba, ki je obkrožila blogosfero je bolj resna in tudi bolj kontroverzna. Vse skupaj je sprožil avtor in idejni vodja Večerovega bloga, ki je objavil zapis o novem rekorderju blogov. Ta naj bi v enem tednu presegel število 20.000 obiskovalcev. Toda prva vprašanja glede statistike so hitro sledila in nekoč nesporni vladar Večerovih blogov je dvignil nekaj dodatnega prahu s prikazom, kako je mogoče dvigniti število obiskov.

V bistvu sem pričakoval, da se bo stvar tukaj ustavila, pa sta svoj piskrček pristavila še Jin in Libertarec, ki je napovedal meritve Večerovega bloga v primerjavi s svojim uradnim blogom. No ja, da ne bo vse tabula rasa, bi rad samo opozoril, da sem podobno primerjavo delal že sam, le da je bil vključen še Delov blog.

(Med samo pripravo prispevka sta svoje mnenje dodala še BigWhale in mama, ki zmore vse.)

Sam sem na težave Večerove statistike opozarjal že julija, ko sem se nenadoma znašel na seznamu najbolje obiskanih blogov z nekaj 6.000 obiski, Statcounter pa je vztrajno kazal bistveno nižje številke. Takrat sem na splošno dobil feedback, da se ljudjem, ki statistiko merijo ločeno, kažejo enako nekonsistentni rezultati.

V čem je pravzaprav težava? Osebno bi rekel, da predvsem v tem, da s statistiko Večerovi blogi ustvarjajo vtis, da so bolj brani in torej bolj relevantni, kot so v resnici. Razumem sicer, da zadaj stoji želja po uveljavitvi, vendar tak pristop ni primeren, predvsem zaradi tega, ker ustvarja nezaupanje med bralci in nenazadnje tudi pisci. Nezaupanje pa je za tovrstne storitve lahko pogubno.

Drug problem je tehnološki in pojav te težave nekako potrjuje moje nezaupanje do "doma" razvitih blogerskih platform. Že res, da so morda bolje prilagojene lokalnim potrebam, toda obenem se je potrebno ukvarjati s stvarmi, ki so že rešene, vendar ob sami postavitvi ne predstavljajo neposrednega problema. Recimo spam blogi, spam komentarji, napadi hekerjev, statistika obiskov in podobno. Vse te stvari, ki so pri zrelih platformah že (bolj ali manj učinkovito) rešene, je potrebno reševati posebej. Hja, izumljanje tople vode.

Zanimivo je spremljati tudi komentarje na splošno. Prevladujoče mnenje je, da je statistiko mogoče preprosto ponarediti (če si za to vzameš čas) ter da bloganje ni tekmovanje. Seveda se z obema strinjam in ponovno na dan vlečem svoje mnenje, da so vsi tovrstni poskusi rangiranja blogov, ki obstajajo znotraj enega samega sistema (recimo Delo ali Večer) v osnovi preveč podvrženi manipulaciji, da bi bili kakorkoli relevantni. Če gre za ocene, potem je težava v pretirani nevoščljivosti in glasovanju navzdol. Če gre za število obiskov, je težava seveda v nabijanju zadetkov. Kar je še huje, če je metodologija merjenja napačna.

Poleg tega gre za majhne in zaprt sisteme, ki so ravno zaradi svoje majhnosti še toliko bolj ranljivi za vsako manipulacijo. Globalnejši sistemi lahko probleme bolj učinkovito rešujejo zaradi svoje velikosti.

Priporočila v tem trenutku? Preprosto. Večerovo štetje zadetkov je nerelevantno in kot tako nima več posebne vrednosti. Še huje, ustvarja nezaupanje v sicer (po lastnih izkušnjah) poštene avtorje, ki jim dejansko ni vseeno, kaj se dogaja z njihovo platformo. Treba ga je torej ukiniti in poiskati drug način rangiranja. Recimo število povezav z drugih blogov (možna žrtev spam blogov), število naročnikov na vire RSS (precej preprosto za ponarejanje), izgradnja bolj robustnega sistema statistike (tehnično zahtevno), vzpostavitev strani, kjer uporabniki lahko predlagajo najboljše članke in za njih glasujejo (slovenski reddit naj bi bil namenjen točno temu)... Seznam je dolg, vsaka rešitev pa praktično zahteva veliko napora, za katerega je vprašanje ali je upravičen, glede na to, da blog verjetno ne prinaša prav veliko denarja.

Pod črto bi zapisal samo to, da celotna debata o številu obiskov in statistiki na žalost zamegljuje dejstvo, da na Večerovih blogih ustvarja par zelo kakovostnih slovenskih blogerjev. Prav žalostno bi bilo, če bi dvomi glede statistike in neverodostojnosti številk vrgli senco na tiste avtorje, ki iz dneva v dan ustvarjajo vsebine, ki jih z veseljem preberem tudi sam.


6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Tezko se je znebiti obcutka, da je v primeru Vecerovih 20000 hits (saj vseskozi ponavljajo da ne gre za stevilo obiskovalcev ampak stevilo klikov) (sploh pa se mi zdi stevilka popolnoma irelevantna) "zavrsalo" iz dveh razlogov:

prvic, ker gre za tisto klasicno slovensko fousijo oz. dvom/pljuvanje v vse kar na tak ali drugacen nacin izzstopa.

In drugic, mar bi isto "zavrsalo", ce bi to stevilko (in zopet me ne zanima metodologija vecerovega stetja, saj primerjava znotraj Vecerovih dveri pa se vedno deluje) , ce bi to stevilko dosegel nek znan nickname blogerske scene (se najboljse kar sam "nesporen vladar Vecerovih blogov"), ne pa nek "outsider", ki je zacel blogat dober mesec nazaj. (Pri vladarjevih 10000 kolikor se spomnim ni nic vrsalo).

Anonimni pravi ...

20k klikov bi bilo se zelo dolgo nedostopnih vsakomur, ki ne goljufa..
fousija.. seveda.. zame je to bitka za zivljenje in smrt.. :bonk: lahko pa bi si priklikal v enem dnevu 50k klikov, ali pa mogoce 100k, ko sem odkril metodo, kako se da to narediti.. ampak ima to smisel?
zaradi svojega pocetja sem tudi prosil zvoneta, da me izkljuci iz statistike, kajti naj imamo vsi enake moznosti..

lepo, da pises o nespornem vladarju.. dejansko pa to nisem jaz.. ampak je to vsak, ki pise blog in ki ustvarja vsebino.. ocitno si premalo casa med blogerji, da bi razumel filozofijo tega medija.. toliko o titulah in podobnem..

zakaj pa se ne upas podpisati?

Tomaž Štih pravi ...

Nobene foušije ni. Večer goljufa - smisel obstoja blogerjev pa je med drugim tudi, da takšne stvari razkrinkamo.

Had ima po nekih običajnih meritvah cca. 250 hitov na dan. To se mi zdi, glede na promocijo, ki jo vlaga v svoj blog dokaj normalno za (pazi to) enega najbolj branih osebnih blogov v Sloveniji.

Jaz na večeru dosegam po 1.500 zadetkov na dan. To je 10x več, kot jih dosega moj izvirni blog.

Ena beseda - nemogoče.

p.s. Osebno se mi zdi "vladar" dolgočasen (sorry had, no harm meant, de gustibus non est dispudandum - tudi Slovenske Novice so najbolj brani časopis v državi) in sem zelo dvomil že v 10.000 hitov; tako da nimam nikakršnih preferenc v smeri proti hadu.

Gre le za to, da pač neke informacije, ki so bile plasirane v javnost ne držijo.

Če se takšna stvar zgodi meni, jo raziščem, objavim opravičilo, metodologijo in grem preko tega; ne grem ustvarjat lastne teorije zarote.

Anonimni pravi ...

ravno to je smisel blogov.. vsak ima moznost, da se odloci sam, kaj in kdaj bo bral.. ok, priznam, res je.. vecina postov je pac populisticna, tako da se popolnoma strinjam s teboj in dejanko ni potrebe po kakrsnikoli razlagi tega.. tudi sam sebi se zdim vcasih :)

Tomaž Štih pravi ...

Ja, tako sem mislil. Tvojega bloga ne definira moj (za okolje tako ali tako nenavaden) okus, ampak njegovo bralstvo in tako je prav. To je bistvo blogov.

Anonimni pravi ...

http://www.vecer.si/blog/inspiron/id5117