ponedeljek, september 18, 2006

Dodatna vsebina za Google Earth

Google na področju izboljšav za Google Earth ne počiva. Prejšnji teden so predstavili obsežno osvežitev satelitskih posnetkov (ki žal ni dosegla Slovenije), sedaj pa so nas razveselili še z enim dodatkom, ki so ga poimenovali Featured Content. Gre za posebne dodatne vsebine, ki so jih zagotovili različni ponudniki, med katerimi sta tudi National Geographic in Discovery Channel. Vsebine izklopite levo spodaj, med ostalimi informacijami, ki so del Google Earth (imena držav, mest, meje, ...).

Mislim, da bo novosti najbolje opisalo nekaj konkretnih primerov teh vsebin. Okoljski program Združenih narodov na zemljevidu prikaže točke, ki so vključene v program in prikaže slike ogroženih področij. Na sliki lahko vidite primer izginjanja gozda v ZDA.

gefeaturedcontent.png

Drugi novi ponudnik vsebin je Discovery Channel, ki nudi informacije za različne zanimivosti po svetu. Na sliki spodaj lahko vidite jame Carlsbad Caverns v ZDA. Ob kliku na ikono imate dostop do informacij o vplivu žveplene kisline na nastanek jam in video posnetke, ki jih je posnel Discovery Channel.

gefeaturedcontent1.png

Tretji ponudnik je National Geographic, ki je ponudil pravo bogastvo vsebin. Tu so posnetki iz zraka, poročila avtorjev prispevkov, video posnetki, fotografije in še marsikaj drugega.

gefeaturedcontent2.png

Za specialiste so tu informacije iz inštituta Jane Goodall. Preko Google Earth si lahko ogledate fotografije in video posnetke nekaterih opic, ki živijo v rezervatih, lahko pa se odpravite tudi na dnevni blog, ki ga vodijo člani tega inštituta.

gefeaturedcontent4.png

Za navdušence nad naravnimi parki je tu tudi seznam nacionalnih parkov v ZDA. Pri vsakem označenem parku je na voljo dostop do spletne strani, fotografije in seznam novic.

gefeaturedcontent3.png

Z novimi vsebinami je Google krepko izboljšal Google Earth in mu dodal zmožnosti, ki bi jih po mojem mnenju lahko izredno koristno izkoristili predvsem učitelji geografije in podobnih premetov. S takimi informacijami in zmožnostmi vizualizacije, bi bile lahko ure zemljepisa resnično zanimive, saj bi osnovne informacije lahko dpolnjevali s slikovnim materialom in video posnetki iz držav, o katerih se učijo. Verjetno pa bi take vsebine našle mesto še pri kakšnem drugem predmetu.

Seveda pa ne gre zanemariti niti tega, da so tovrstne vsebine zanimive tudi za nas, ki smo že zapustili šolske klopi.

Ni komentarjev: