petek, september 01, 2006

Spet o geografskem označevanju slik

Zadnjič sem pisal o tem, da ima Flickr možnost geografskega označevanja fotografij, kar pomeni, da lahko za vsako fotografijo natančno označite, kje ste jo posneli. V nekaj dneh je bilo označenih kar 1,2 milijona fotografij, ki si jih lahko ogledate na naslovu http://flickr.com/map. Kar nekaj fotografij je bilo narejenih tudi v Sloveniji in prav tako si jih lahko ogledate na tej povezavi.

Medtem pa sem odkril še nekaj, za kar nisem niti vedel, da obstaja. Tudi Google namreč s svojo navezo Google Earth in Picasa omogoča geografsko označevanje fotografij. Za to potrebujete najnovejše različice obeh aplikacij, nato pa odprite Picaso in poiščite fotografijo, ki jo želite označiti. V meniju Tools izberite možnost "Geotag" in "Geotag with Google Earth...". Nato se vam bo odprl Google Earth v katerem boste lahko poiskali lokacijo in potem v odprtem okencu kliknili na gumb "Geotag".



Ko ste končali z izbiro lokacij preprosto kliknete "Done" in to je vse. V Picasi so potem geografsko označene fotografije označene z majhnim simbolom.

Lokacije se vam shranijo v Google Earth, kar pomeni, da lahko preprosto ustvarite datoteko .kml in jo objavite za svoje prijatelje ali družino ali pa za ves svet, če vam je to bližje.



Najboljše pri vsem je, da je stvar koristna tudi za Flickr, saj se ob določanju geografskega položaja podatki shranijo v EXIF podatke, ki jih lahko prebere tudi Flickr. To pomeni, da vam za fotografije, ki ste jih označili v Google Earth in Picasi tega postopka ni potrebno ponavljati za označevanju v Flickru.

Povezani zapisi:

Geografsko označevanje slik na Flickru
Google Earth kombiniran s slikami

Ni komentarjev: