sreda, september 13, 2006

Blogos - vtisi prvega dne

Že včeraj sem pisal o Blogosu, blogerski platformi dneva, ki jo je predstavil SiOL. Bolj ali manj sem se osredotočil na tehnične in poslovne značilnosti platforme. Danes pa bi se dotaknil oblikovne plati (predvsem prve strani), ki je pri blogih najbolj pomembna. S tega stališča se mi zdi zanimiv dizajn uvodne strani, ki je očitno namenjena promociji "hišnih" blogov, torej Mojce Mavec, Jonasa, Marka Crnkoviča in Matjaža Pograjca. Ti so najprej navedeni (poleg ostalih "VIP" blogerjev) na vrhu strani, sledi del strani, kjer so njihovi najnovejši zapisi, opremljeni s slikami, nato pa sledi ostala "raja". Hmm, tak pristop sem kritiziral že pri Delovem blogu, kjer sem opozoril na to, da umetno ustvarjanje renomeja prinese več slabih strani kot dobrih. Tak pristop je vprašljiv predvsem iz tega vidika, da štirje ljudje s (ponavadi več dni starimi) prispevki jemljejo prostor in pozornost ostalim blogerjem, ki se trudijo in dan za dnem ustvarjajo zanimive prispevke.

Mimogrede, na moji resoluciji (še vedno najbolj razširjeni) na prvi strani ne vidiš niti enega prispevka na blog, ki ni VIP. Raziskave kažejo, da največ ljudi klikne na tisto, kar lahko vidi. Preden kdo skoči - vidim, da lahko klikneš na blog dneva, kjer pa povezava ne deluje.

blogos.png
V skladu s tem bi opozoril na Večerovo prenovo bloga, ki jo je Zvone prav tako predstavil včeraj. Zvone je prav genialno naslovil probleme statistike. Ta še vedno obstaja, je pa privzeto skrita in jo je potrebno odpreti posebej. Kaj to pomeni? Da bodo ljudje več časa posvetili blogerskim zapisom, ki so najnovejši ali najbolj komentirani in ne bodo obiskovali le tistih blogov, ki najvišje kotirajo po statistiki. Zdaj morajo samo še poskrbeti, da blog ne bo stalno off-line (ali pa vsaj toliko časa, da naredim screenshot ;)).

Če se zdaj vrnem na Blogos in v luči Večerove prenove naslovim oblikovanje glavne strani. Torej, na vrhu se nahajajo štirje blogerji, ki imajo očitno status VIP. Torej lahko Blogos naslovi to kritiko in enega od urednikov ali kogarkoli zadolži, da tja postavi blog nekoga, ki ni VIP. Hmm, ta človek bo moral imeti veliko zaupanje bralcev, da se (kar je v Sloveniji še bolj tipično) ljudje ne bodo začeli spraševati, zakaj je pa ta in ta med glavnimi in kakšne veze ima.

Blogosfera naj bi bila v osnovi meritokracija. Torej kar znaš in narediš, to veljaš. Načeloma naj bi zakon selekcije poskrbel za to, da na vrh priplavajo tisti, ki so najboljši. Blogos se s trenutno zasnovo svoje osnovne strani na to žal požvižga.

Povezani zapisi:

Slovenska blogosfera bogatejša še za Blogos

1 komentar:

abb pravi ...

Tudi meni se zdi, da ni čisto jasno, kaj bi radi. Po eni strani odprejo novo 'blogišče' za širše ljudske množice, po drugi strani pa so še vedno oni čisto na vrhu in apriori glavni in najboljši. Ne vem. Bomo videli, kaj bo iz tega.