nedelja, september 10, 2006

Microsoftov Max

Kljub temu, da večinoma pišem o spletnih storitvah in novostih, se vsake toliko časa malo pozabavam tudi z namiznimi aplikacijami. Ta vikend sem si vzel nekaj časa, da bi se poigral z zanimivo aplikacijo, ki prihaja iz Microsoftovih studiev - Microsoft Max. Gre za preprosto aplikacijo za pregledovanje fotografij in njihovo izmenjavo ter branje novic RSS.

Na področju fotografij je aplikacija precej osnovna, saj nudi le izbiro različnih fotografij, ki jih nato uredite v albume. Te albume lahko potem pregledujete in jih pokažete svojim prijateljem ali pa jih preprosto še naprej skrivate na disku. S fotografijami ne morete početi čisto nič naprednega, saj aplikacija ne nudi nizi najbolj preprostih možnosti za urejanje. Ima pa par luštnih, a nekoristnih možnosti, kot je tak pogled na fotografije v albumu:

msmax2.png


Ali pa tak pogled:

msmax1.png

Bolj mi je v oči padlo branje novic, ki vam RSS novice razporedi v nekakšen časopis, kjer lahko potem kliknete na novice in vas program preusmeri na uradno stran novice.

msmax.png

Na tak način so novice videti res kul in dejansko imaš občutek, da bereš časopis. Žal pa je videz bolj ali manj vse, kar je na aplikaciji naprednega. Nadzora nad posameznimi članki nimate dobesedno nikakršnega. Nobenega shranjevanja zanimivih novic, nobenega iskanja, ničesar.

Še par opozoril: če se odločite za prenos, ima zadeva 54 megabajtov. Za aplikacijo namreč potrebujete ogrodje .NET Framework 3.0, ki je vključeno k aplikaciji in kar precej pripomore k njeni "teži".

Drugo opozorilo leti na strojno zahtevnost. Na mojem prenosniku s 512 mega pomnilnika in relativno hitrim procesorjem (Centrino) je stvar tekla po polžje. Stvar za ljudi s šibkimi računalniki ni.

Očitno je namreč, da gre bolj za demonstracijo tehnologije, saj je zgrajena na novem ogrodju, ki bo na voljo v Windows Vista. Tako lahko nekako dobite občutek, kako bodo videti aplikacije v Windows Visti, ko bo ta prišla na trg. Nekako sicer dvomim, da bo Max svojo pot našel v običajno distribucijo operacijskega sistema, čeprav mogoče to niti ne bi bilo narobe, saj bralec novic in preprost program za urejanje fotografij ne bi škodila.

Do takrat pa seveda ostanem pri ljubljenem Bloglines in Googlovi Picasi.

Ni komentarjev: