torek, september 12, 2006

Slovenska blogosfera bogatejša še za Blogos

No, pa imamo. V blogersko vojno na slovenskem trgu se je vrgel še SiOL s storitvijo Blogos. V osnovi gre za nadaljevanje projekta Rozina, Jonasovega projekta, ki v mojih očeh ni bil popolnoma nič posebnega. Očitno jih je kupil SiOL in s svojim denarjem poskusil stvar dvigniti na naslednjo raven.

blogos.png

Najprej osnove. Blogos je zgrajen na Wordpressu, kar je kul. Dolgo časa že jadikujem, zakaj se vsi v Sloveniji odločajo za razvoj lastne platforme, če imajo na voljo zrele in profesionalne odprtokodne rešitve, kot je Wordpress. Namesto, da se ukvarjaš z razvojem osnovnih stvari, se lahko pri Wordpressu osredotočiš na dodano vrednost in ponudiš tisto, kar bi slovenskim uporabnikom zagotovilo dodano vrednost. Poleg tega je bila odločitev za Wordpress logična, če stvar raste kot podaljšek Rozine.

Če poznate Wordpress bo uporaba preprosta. Wordpress je na svojem področju absoluten kralj in nudi vse ter še več, kot bi dejansko potrebovali: bogat uporabniški vmesnik, Trackback, permanentne povezave, kategorije, bloganje za več uporabnikov na istem blogu... V glavnem vse, kar potrebujete za profesionalen blog. Na voljo je kar nekaj pomoči v slovenščini, čeprav je dokumentacija na voljo v slovenščini, kot so angleški tudi podporni forumi.

Zdaj pa k manj lepim stvarem. V primerjavi z blogi na Wordpressu je na voljo manj možnosti. Na Wordpress.com imate neposredno v blog vgrajeno statistiko obiska in statistiko naročnikov na vire RSS. Blogos tega nima. Poleg tega pri urejanju podobe bloga ni na voljo urejanja predloge CSS, kar se mi zdi, da je velika pomanjkljivost. Predvsem me mori pomanjkanje statistike, ki mi je na blogu vedno zelo pomembna in bi jo želel imeti. Poleg uradne statistike bi želel imeti tudi možnost vključevanja lastnih statističnih ponudnikov, kot so Statcounter, Google Analytics ali Performancing.


blogos1.png

Blogos vključuje še par zanimivih stvari. Če ste ADSL uporabnik, imate možnost, da vpišete svoje uporabniško ime in geslo ter se na ta način znebite oglasa, ki se vam drugače vrti na blogu. Druga zanimiva lastnost je možnost označevanja bloga za odraslo občinstvo, kar je idealno, če mislite objavljati slike nagih žensk (hint, hint) ali podobne vsebine. Tretja zanimiva možnost je, da lahko določite v kakšno kategorijo spada vaš blog kot celota. Če recimo pišete o filmih, potem blogu dodate kategorijo filmov, če pišete o tehnologiji, potem dodate kategorijo tehnologije. Blog lahko sodi v več kategorij istočasno. Zanimiv pristop, ki lahko poveča preglednost portala.

Blogos očitno popolnoma demokratičen ne bo, saj so očitno uvedli nekakšno obliko uredništva, kjer uredništvo izbira najboljše prispevke. Osebno menim, da je to lahko dvorezen meč. Po eni strani demokratičnost ni najboljša rešitev zaradi ljudi, ki se igrajo s sistemom, po drugi strani, pa uredništvo vedno zbuja nezaupanje med ljudmi, ki so prepričani, da bi morali biti izbrani, pa iz takega ali drugega razloga niso bili. Kako bo ta pristop deloval bomo še videli.

Zdaj pa k pomembnejšim vprašanjem. Blogos je na prvi pogled profesionalen pristop k bloganju, ki bi ga bilo treba še malo popiliti okoli robov (nekaj stvari je še v angleščini, manjka nekaj možnosti). Toda kakšen je njegov namen? Resnično me zanima. V tej fazi se mi zdi, da vsi slovenski blogerski ponudniki, ki rastejo kot gobe po dežju, svoje storitve nudijo bolj zaradi tega, ker je to nekaj, kar je v tem trenutku vroče in "fancy". Razen pri e-dnevniku nikjer ne vidim posebne ekonomske upravičenosti ali strategije, ki bi stala za blogerskimi sistemi. Pričakoval bi recimo sistem za oglaševalce ali vsaj uporabo internega sistema za oglaševanje. Kdor bo ponudil denar, bo pritegnil blogerje in najboljše vsebine. Toda zaenkrat ni videti, da bi kdo kaj razmišljal v tej smeri.

Druga stvar, ki mi ni najbolj jasna je SiOLova motivacija za Blogos. Razumem, recimo, da želijo časopisi razširiti svoj nabor vsebin z blogi. Nenazadnje so blogi vsebina, časopisi pa so v osnovi ponudniki vsebin. SiOL, na drugi strani, je ponudnik storitve dostopa do interneta. Kakorkoli obrneš blogi niso ravno najbolj primerno gonilo za širokopasovni dostop. Je torej SiOL ponudnik vsebin? Definitivno razmišljajo v tej smeri, vendar bi se osebno osredotočal na tiste vsebine, ki spodbujajo širokopasovni dostop, ki je v osnovi še vedno kruh za ponudnike interneta.

blogos2.png

Definitivno pričakujem, da bo SiOL ponudil smiseln model na področju ekonomske upravičenosti. Drugače bo pač še ena blogerska storitev, na kateri bodo objavljali eni in isti ljudje, ki objavljajo na drugih platformah. Že sedaj je tako, da na njem objavljajo ljudje, ki imajo svoje bloge, obenem pa vodijo bloge na Večeru, eDnevniku, oziroma kjerkoli pač že. Tako obnašanje razumem, saj gre za širjenje bralstva, istočasno pa zmanjšuje diferenciacijo blogov. Pridem na Večer in tam so isti članki kot na SiOL-u ali SiBlogs. Dolgčas. Kar torej dobimo je mreža slovenskih blogov, kjer se eni in isti blogerji ponavljajo znova in znova. SiOL k temu diskurzu ne doda ničesar, razen še enega kanala za objavljanje. Ne razumite me narobe, spoštujem odločitev vsakogar, ki pač želi razširiti svojo sfero vpliva, ampak dodane vrednosti tukaj ni, obstaja pa možnost, da bo pretirano ponavljanje negativno vplivalo na branje blogov.

Dejstvo je namreč, da so osnove blogerske storitve že dobro pokrite. Vsak ima preprost brezplačen dostop do orodja za urejanje in objavljanje, urejanje blogrole, objavljanje slik, karkoli že. Toda kakšnega koraka naprej ni videti. Kaj pa, če bi Blogos namesto kategorije fotobloga naredil posebno orodje za čisto preprosto objavljanje fotografij? To bi bil recimo zanimiv pristop. Lahko bi recimo naredili ločen del za mlajše blogerje, nekakšen otroški kotiček, da ti ne bi ustvarjali šuma med "resnimi" blogerji. Možnosti je veliko. Ne samo za Blogos, ampak tudi za ostale ponudnike blogerskih storitev.

Pa še nekaj me moti. Rozina je eklektična zbirka piscev. Jonas, Marko Crnkovič, Mojca Mavec, Matjaž Pograjc. Niso slabi pisci, ampak zdi se mi, da bi jih lahko primerno označil kor "sintetične" novinarje, oziroma pisce. Tako je namreč eden od novinarjev z Radia študent označil novinarje, ki lahko pišejo o vsem "od filma do klobas", vendar o ničemer prav poglobljeno. Manjkajo res strokovni pisci, ki bi lahko napisali kaj o posameznih temah, recimo o filmu (pa ne na način Marcela Štefančiča), o fotografiji (nasveti za začetnike), o glasbi (recenzije novih albumov), o tehnologiji (predstavitve novih spletnih storitev, .. ups, hehe). Avtorji tovrstnih blogov bi lahko delovali tudi kot uredniki za posamezne kategorije (fotobloge, bloge o tehnologiji, bloge o filmih). Pa seveda bi jim lahko plačali. Preden kdo skoči, načeloma ne ponujam svojih uslug, glede na to, da je moj krožnik več kot dovolj poln že na drugih področjih.

Pod črto je torej Blogos verjetno tehnično najbolje izdelana rešitev v Sloveniji, ki pa žal vsebinsko (kar je v osnovi edino pomembno) ne prinaša popolnoma nič novega. Je pa res, da je stvar šele na začetku. Upam samo, da tudi konkurenca ne bo počivala.

Update: SiOLov blog kar naenkrat ni več dostopen. Vsaj meni in enemu komentatorju ne. Kaj točno je SiOL mislil s takim "sneak preview" mi ni čisto jasno.

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Vse lepo in prav, ampak sam ne morem dostopat do SiOLovih blogov, ker mi dostop brani prijavno okno.

A je to kazen za ne-SiOLove uporabnike ali imaš samo ti zgodnji dostop do teh vsebin?

Unknown pravi ...

Tudi meni sedaj ne dela. Ampak hvala bogu sem naredil screenshote, ki dokazujejo, da stvar obstaja. Saj ni neka velika skrivnost.

Očitno so se malo prehiteli ali pa so se premislili, pa bojo naredili kaj drugega.

Anonimni pravi ...

Sama sem opazila še nekaj porodnih pomanjkljivosti:
- manjkajo določene themes
- pogosto podane themes ne omogočajo sidebar widgets
- v sidebar widges manjkajo nekateri pluginsi, na katere sem že raz/vajena
- v themes se ne da naredit custom header
- ja, zelo manjka Stat funkcija
- itak mi zdajle ta hip zadeva sploh ne dela :)
- nisem Siolova uporabnica, pa sem lahko registrirala poskusni blog, le reklam ne morem izklopiti

Je pa fino, da je zadeva v slovenščini.

Glede reklam na lastnem blogu: a jih - če si siolov uporabnik - samo izklopiš zase ali tudi za tvoje bralce na blogu?

Anonimni pravi ...

Glede na to da Vecerovi blogi ze tretji dan prakticno niso dosegljivi (kot kaze hackanje na kubik, na posameznikovih blogih se pojavljajo racunalnisko generirani zapisi) sem se tudi jaz zjutraj zelel (vsaj za nekaj casa) preseliti na Blogos. Uspelo se mi je celo registrirati in prenesti en zapis, potem pa so zadevo pospravili nazaj pod password.

Anonimni pravi ...

Seveda so predlogi za izboljšave več kot dobrodošli - blogi@siol.net ter
http://forumi.siol.net/forumdisplay.php?f=242

lp

reklama: izklop na blogu(za vse)

Anonimni pravi ...

Tudi jaz sem imela enake težave z dostopom - zdaj sem not. Kot je omenila že hirkani, ne le da manjkajo teme (pač izbor je drug), ampak so precej nedodelane. Ja, zato bi prišel prav vsaj css urejevalnik...
Statistika je (slimstat), čeprav jaz bolj kot druge pogrešam tisto wordpressovo z grafom.
Zaenkrat mi vse skupaj deluje nekoliko površno. Mogoče sem tudi jaz razvajema, ker sem navajena na svoj wordpressov blog, vendar opažam, da se tudi brezplačni prav lepo nadgrajuje in tudi Blogos potrebuje svoj čas...
No, pozitivne stvari si pa že sam opisal.

Anonimni pravi ...

evo.. ker sem imel ze vceraj moznost preizkusiti vse stvari, ki jih je danes opisal slothrop.. blogos bo rastel z zeljami blogerjev.. ce bomo zeleli plugine, bomo napisali in potem se bodo zelje zacele uresnicevati.. na zacetku je pac stvar malce drugacna, kot potem kasneje, ko se zacnejo odpravljati bugi (danasnje vpisovanje gesla) in podobne stvari..
stvar je zastavljena precej dobro.. je pa treba opozoriti, da je tudi danes Vecer prikazal novo razlicico svojega bloga, ki je bil zadnje case precej nedelujoc..

za konec pa se tole.. svet ni eden, svetov je vec.. :evil: