četrtek, september 14, 2006

Blogos ni za uporabnike

Pred časom sem objavil poziv, da bi slovenski blogerski servisi omogočili uporabnikom, da na svoje bloge dajo gumb za predlaganje zapisov na slovenski reddit. Poziv je bil posledica maila, ki mi ga je poslala Lampelina, kjer me je spraševala, kako naj to doseže na eDnevniku.

Kasneje je moj poziv povzel še Had in ga še nekoliko razširil tudi na spletne medije, kot so Večer, Delo, Dnevnik, etc. Osebno sem sicer mnenja, da tega še zlepa ne bodo naredili, saj slovenski reddit verjetno ne zagotovi dovolj obiska, da bi se jim pokazal na radarju. Pa saj to niti ni pomembno. Had je pač želel ljudem, ki jim je reddit všeč, omogočiti, da na preprost način predlagajo zgodbe na edino slovensko stran, ki omogoča tovrstno glasovanje za dobre in zanimive članke.

No, na hadov zapis je odgovoril sam Jonas, s katerim sem se tudi zapletel v krajšo debato v komentarjih. Transkript sledi:
# jonas Pravi:
13. september 2006 ob 11:22

Ne, ne bomo (dosegli to). Ker je nekemu bloggerju nek določen softver všeč? Meni recimo Reddit ne pomeni NIČ.

Tipično. Vsak navija za softver, ki se mu tisti teden zdi kul in bi ga torej morali imeti vsi.

# imitation78 Pravi:
13. september 2006 ob 13:27

Jonas, reddit je družbeni portal, kjer se objavljajo novice, slike, prispevki, karkoli v slovenščini. Uporabniki imajo potem možnost, da za to glasujejo. To je, kar reddit je.

Druga stvar je zakaj tega ne boste naredili. Ker tebi to ne pomeni nič? Kaj pa če bi blogerji sami odločili o tem, ali bodo imeli gumb za oddajo zgodbe na reddit ali ne? Ne nazadnje gre za majhno skriptico, ki jo lahko (ali pa tudi ne) vključiš v svoj blog.

Meni je storitev všeč. Po manjši raziskavi, ki smo jo delali med obiskovalci, je všeč tudi uporabnikom. Je edina tovrstna storitev, ki je narejena samo za slovenski trg.

# jonas Pravi:
13. september 2006 ob 13:38

Potem pa še skript za Slashdot, Digg, Wikipedijo, Technorate, Del.ici.ous… Vsak teden je nekaj drugega v modi. Grow up. Naj si vsak poštima sam (html deluje v besedilih) in ne vsiljuje drugim svojih preferenc…

# imitation78 Pravi:
13. september 2006 ob 13:50

Čisto mimogrede, Slashdot, Digg in podobni niso relevantni. So bolj ali manj relevantni za angleška besedila. Za Del.icio.us pa ni slaba ideja.

Ne razumem pa zakaj tak odpor. Če bi nekdo to rad imel, lahko vklopi. Če nekdo tega noče lahko izklopi. Ljudem daš možnost. Zakaj bi moral nekdo vsakič znova packati skripte v body besedila mi ni čisto jasno.

Če pa se stvar da narediti tako, da je avtomatično del vsakega posta (če si to nastaviš), potem pa je rešitev preprosta. Treba je samo objaviti FAQ kako se to naredi.

Tu ne gre za vsiljevanje preferenc ampak za to, da ljudem daš nekaj, kar bi si mogoče želeli.
In potem je bilo nekaj časa vse tiho. Že včeraj sem hotel o tej temi nekaj zapisati, a sem se odločil, da bom počakal na odgovor. 24 ur kasneje sem ga dobil.
jonas Pravi:
14. september 2006 ob 16:59

Razumljivo, potem pa daj ljudem to na SVOJEM blogu. Žicati, naj to storijo še drugi, je pa nekaj drugega.
S tem odgovorom mi je postalo jasno vse. Gre za odnos, ki je tako zelo simptomatičen za Slovenijo. "Če ti kaj ni všeč pa spizdi". Toda če se ne motim, je Blogos platforma, ki je namenjena vsem uporabnikom. In ko ti uporabniki predlagajo izboljšavo, dobijo nazaj odgovor, da se to nekomu pri Blogosu zdi neumno in tega ne bodo naredili.

Sem edini, ki se mu zdi, da je na tej sliki nekaj narobe? Svojim uporabnikom poveš, da se lahko nekam zaletijo, ko ti predlagajo, kaj lahko narediš, da bodo raje uporabljali tvojo storitev? Specifično sem predlagal, da lahko to vključijo kot možnost. Če bi dali možnost, da urejaš svojo predlogo, potem bi lahko zelo preprosto to uporabniki počeli sami. Te možnosti ni, torej bi lahko Blogos naredil tako, da lahko ljudje to možnost vklopijo ali pa ne. Kakor želijo.

Pa pozabimo za trenutek dejstvo, da so reddit, Digg in del.icio.us priljubljene storitve, ki jih uporabljajo tudi številni slovenski uporabniki in bi cenili, da bi ta možnost obstajala. Pozabimo za trenutek, da s temi stvarmi nima nikakršnih težav niti Guardian na svoji strani z blogi Comment is Free, ki je spoznal odlično promocijsko vrednost takih strani. Najpomembnejše dejstvo tukaj je, da je Blogosu očitno popolnoma vseeno za vse želje svojih uporabnikov. Predstavljajte si, da pridete v trgovino in vprašate, če bi se dalo dobiti polnozrnate žemljice:
Prodajalka: Ne. Ker je nekemu kupcu všeč nek določen kruh? Meni so te žemljice zanič. Prav tipično, vsak navija za kruh, ki se mu zdi kul in se mu zdi, da bi ga morali jesti vsi.

Kupec: Ampak nekaterim ljudem je všeč ta kruh. A se ne bi dalo ga nekaj imeti za vse, ki jim je všeč. Saj ga ne bi silili vsem, ampak izbira bi pa bila.

Prodajalka: Potem pa še ajdov kruh, pa kruh z bučnimi peškami pa bog ne daj tiste trendi kruhe iz ržene moke. Dajte že odrast. Naj si ga vsak speče sam, saj moko pa pečico imajo. Naj ne vsiljujejo drugim svojih preferenc.

Kupec: Ampak saj bi lahko imeli vse te sorte kruha, pa bi se ljudje sami odločili ali jih bodo kupili ali ne. Saj ne vsiljujem preferenc, ker bi ljudje lahko izbirali kaj hočejo.

Prodajalka: Razumem. Če bi rad izbiro jo daj ljudem v SVOJI trgovini. Žicati nas, ki smo postavili svojo trgovino, je pa čisto nekaj drugega.
Ampak zakaj je torej Blogos blogerska platforma, ki je odprta vsem? Jonas, z Blogosom ste (tako sem mislil do sedaj) ponudili uporabo platforme drugim uporabnikom. Torej je verjetno cilj Blogosa, da ustreže svojim uporabnikom. Če je to pač zasebno igrišče, bi bilo pametno na vrata postaviti znak, da sicer ljudje lahko vstopijo, ampak naj bodo kar tiho, saj jih ne boste poslušali. Recimo nekaj v stilu: "To je Jonasov blog. Uporabniki si dodatke želijo na lastno odgovornost, ker je meni vseeno."

Jaz gledam na stvar tako, da če ponujam storitev strankam, potem je v mojem interesu, da jim ponudim tisto, kar želijo. Predvsem se jih splača poslušati, ker ponavadi precej bolje vedo, kaj potrebujejo, kot jaz. Ampak očitno Blogos ni podrejen običajnim zakonom trga. Sicer pa, kaj pa pričakuješ od bloga, ki ga dela podjetje, ki je dolga leta ljudi posiljevalo z ISDN priključki za ADSL? Aja ne, to je bil Telekom. Ups.

Morda pa je (to se mi je posvetilo šele zdaj) Blogos filantropska organizacija. Ker je zastonj. Potem pač ljudje nimajo pravice pričakovati, da imajo "pravo na glasanje". Če je tako, potem tudi prav. Tudi na to bi bilo pametno opozoriti uporabnike. Ni pa posebej za izpostavljati, da obstajajo prav tako brezplačne storitve, ki jim za uporabnike ni vseeno.

Ne vem zakaj so Jonas in SiOL & Company šli delat blog platformo, če potem ljudi, ki jim dajo predloge, naganjajo stran. Meni se zdi tak pristop malo skregan z logiko. Mogoče pa je za njihov ego bolje, da so na vrhu prve strani, kjer vladajo s svojimi prispevki, pol metra niže pa jim drugo violino igra "raja", ki si gre lahko odpirat svoj lasten blog, če jim kaj ni prav.

Mogoče bi lahko pogledali h konkurenci in se kaj naučili. Delo je imel podoben pristop. Kje so danes? Večer je ubral pristop, kjer poslušajo ljudi. Uporabniki so želeli drugačno uvodno stran. Dobili so jo. Zvone, avtor in duša bloga, v svojih blogih stalno izpostavlja druge blogerje in jim poje slavo in čast. Meni se zdi to pristop, ki pri uporabnikih spodbuja zvestobo in jih za to tudi nagrajuje. Kar je nekako temelj dobrega poslovanja.

Mimogrede v času pisanja je Zvone z Večera uresničil svojo obljubo in na Večerov blog dodal gumb za slovenski reddit. Najlepša hvala, Zvone.

Še en mimogrede. Če v Najdi.si vpišeš iskalni niz "blogos" so med prvimi desetimi štirje blogerski zapisi. Od tega trije negativni: en iz L-files, en iz Klincanja in en moj. Ne ravno briljanten začetek.

11 komentarjev:

Anonimni pravi ...

qrac "hvala zvone"... posledice tega so bile vidne danes na redditu - kolaps "sistema". Polno bednih attention whorov...

Vse bi bilo vsaj znosno, če bi večerovi blogi ne bili tako AMATERSKO narejeni... podn od podna. RSS skrit, komentarji v Operi ne delajo... sramota, jaz bi domeno vecer.si benal iz reddita za vsaj pol leta!

Unknown pravi ...

Uf. Ja, tudi mene je presenetil ta naval, ampak me načeloma še ne skrbi. Praviloma naj bi uredniki (bralci) poskrbeli, da attention whores kmalu izginejo. Upajmo. Drugače pa bomo Slovenci samo dokazali, da nismo pripravljeni na take stvari.

Anonimni pravi ...

V vednost:
Crnkovič ima na blogosu že povezavo za reddit. Dodana je na koncu vsakega posta in tudi kadar se njegov profil pojavi na prvi strani platforme.

Moje današnje odkritje dneva ... je še kdo porajtal?

Anonimni pravi ...

Hm... Jezen prvi komentator je gotovo imel v mislih samodejni prenos naslova v okence za prijavo članka, kjer so težave s šumniki. Nekako se samodejno nočejo prenesti, pa smo zato nastavili pogoj, če je naslov brez šumevcev, ga prijavitelju ni treba pisati, drugače pa. Pozna kdo boljšo rešitev? Preizkusili smo že kar nekaj kodnih tabel, a neuspešno. Hm...
Drugače pa smo iz Vecer.com umaknili rdečeličneža, da nam ne bi kdo očital, da Večer izkorišča Reddit za lastno promocijo. Povedano drugače: zgolj iz uvidevnosti bomo počakali teden ali dva, da se zgane konkurenca. Potem sledi ponoven vklop.
:)

Anonimni pravi ...

Dragi blogerji, glede na to, da smo danes vklopili google analytics plugin, se ni za bati, da bi bili gluhi za želje in predloge.

Reddit pride tudi na Blogos, ampak first things first.

Več o tem tukaj:
http://forumi.siol.net/forumdisplay.php?f=242

Anonimni pravi ...

si me prehitel.. danes sem se mislil razpisati na to temo.. pa mi je vsec, da si se je lotil precej bolj analitcno in z vecjo mero razuma, kot bi se je lotil jaz.. v bistvu sem bil vceraj hudicevo jezen, ko sem prebral jonasov odgovor..
ampak takle mamo.. vse lepo traja samo nekaj casa, mar ne.. :)

Unknown pravi ...

Zvone (in jezn!): Nekako sem mnenja, da se bo novost hitro obrabila in se bo slovenski reddit na hitro normaliziral. Že danes, če pogledaš vroče članke na redditu, večer ni v posebni prednosti pred ostalimi viri. Mislim, da je tako tudi prav. Z glasovanjem in smiselnim komentiranjem bo reddit ostal dober in koristen.

Anonymous: glede na tvoje komentarje sklepam, da si admin na siolovem blogu. Zakaj za vraga novosti in te stvari predstavljate v forumih. Zakaj admini nimate bloga, kjer bi predstavili novosti? To bi se mi zdelo bolj smiselno kot to, da Jonas s svojim odnosom jezi blogerje, ki nikomur nič hudega nočejo.

Had: že jaz sem hotel včeraj pisati, ampak sem en dan počakal in hvala Bogu dobil ravno odgovor, ki sem ga potreboval, da sem se lahko malo bolj provokativno razpisal.

Anonimni pravi ...

Verjamem, da SiOL-u ni vseeno za svoje uporabnike (čeprav tega skoraj nikoli ne pokažejo - ja ADSL recimo, dobiček je le dobiček), ampak tale Jonasov odnos do vsega... Ni ravno primeren.

Anonimni pravi ...

a bi lahko napisal kako se reddit inkorporira v blogger prosim.

hvala

Anonimni pravi ...

dobili bomo reddit

http://exorciser.blog.siol.net/2006/09/15/ne-upam-upati/

berite komentar...

Anonimni pravi ...

hahaha, dobili "smo" reddit IN del.icio.us
ta hahaha gre jonasu in njegovim primitivnim pripombam v komentarjih