četrtek, julij 27, 2006

Katero skupino/film/knjigo naj sedaj poslušam/gledam/berem?

Med stvarmi, ki so na vrhu lestvice osebnih užitkov, so branje knjig, gledanje filmov in nadaljevank ter poslušanje glasbe. Toda pri vseh teh stvareh je tako, da kaj kmalu prebereš, pregledaš in poslušaš stvari, ki so ti všeč, nato pa si želiš nekaj več. Zato stalno iščem načine, kako priti do novih knjig, filmov ali glasbe.

This one next.com nudi možen odgovor na ta vprašanja. Na strani najprej ustvarite svoj profil, nato pa vpišete DVD-je, knjige in glasbene albume, ki jih imate v lasti, oziroma jih najraje poslušate. Stran vam do neke mere pomaga, saj vam v primeru nepopolnega vnosa predlaga poln naslov umetniškega dela, ki ste ga vpisali.

Ko vpišete svoje najljubše knjige, albume se vam ti prikažejo v seznamu, nato pa izberete tiste, ki so vam najbolj všeč ali pa si želite kaj podobnega. Stran nato analizira zbirke drugih uporabnikov in vam prikaže, tiste, ki se ujemajo z vašo. Če ste tako izbrali Franz Ferdinand, The Strokes in Interpol, si boste lahko ogledali zbirke ljudi, ki imajo bodisi vse tri albume ali pa le dva ali enega od njih.

Nato si lahko ogledate zbirke drugih uporabnikov in ugotovite kakšne stvari bi lahko še poslušali, brali ali gledali. V primeru, da na tujih seznamih naletite na kakšne stvari, ki jih že imate, jih lahko preprosto dodate v svoj seznam in ga tako preprosto, brez večjih težav, povečate.

Namesto pregledovanja sorodnih seznamov, lahko kliknete tudi samo na gumb "Recommend" in stran vam ustvari kratek seznam priporočenih albumov, knjig ali filmov.

Tovrstnih stvari v spletu ni malo, zato vam predlagam, da malo pobrskate po spodnjih zapisih na podobno temo:

Glasbene leče
Nova stran za glasbene navdušence
Seznami najboljših stvari

Ni komentarjev: