sreda, julij 19, 2006

Shranjevanje datotek na spletu

Že dlje časa se govori, da Google pripravlja storitev Gdrive, ki naj bi omogočala shranjevanje datotek na spletu. No, zaenkrat o tem še ni veliko podatkov, je pa na voljo več različnih storitev, ki vam to že omogočajo. Med njimi je tudi Box.net, ki sem ga preizkusil in moram reči, da gre za zelo simpatično storitev.

Box.net vam v osnovi omogoča, da na spletno stran shranite datoteko, ki bi jo radi izmenjali z drugimi ali pa želite, da bi vam bila dostopna kjerkoli že ste.

Box.net nudi različne možnosti: datoteke lahko shranjujete v različne mape, jih opremite z oznakami za lažje iskanje in dostop odprete drugim. Datoteke lahko na spletno stran nalagate preko vmesnika Flash ali pa z metodo potegni-in-spusti, ki deluje enkratno, zahteva pa nameščeno Javo. Med datotekami lahko iščete, vendar iskanje poteka le po oznakah in naslovih datotek, ne pa tudi po vsebini datotek, kar bi bila dobrodošla možnost. Storitev tudi prepozna vrsto datoteke in jo prikaže z ikonami, ki jih poznamo z namizja. Posamezne datoteke lahko tudi zaklenete pred javnim dostopom, tudi če ste drugače svoj račun odprli drugim uporabnikom.

Box.net ob brezplačni uporabi nudi 1 GB prostora, ob doplačilu pa jih imate na voljo 5. Mislim pa, da je tudi 1 GB dovolj za osnovne potrebe.

Osebno vidim Box.net kot idealno rešitev za majhne delovne skupine ali podjetja, ki ne želijo vlagati v lastno opremo. Microsoft, na primer, nudi rešitev SharePoint s podobnimi možnostmi, vendar lahko majhna podjetja z do 5 zaposlenimi brez težav uporabljajo tudi Box.net, ki načeloma ne nudi manj možnosti. Vsaj ob osnovni uporabi ne. Mislim, da bi bila stvar uporabna tudi za študente, ki sodelujejo pri seminarjih ali pa za druge izobraževalne namene.

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

stvar je zanimiva, ima pa brezplačni račun eno zelooooooooooo veliko napako. uploadat je mogoče cele direktorije, kar je super za hiter backup. hec pa je v obratni smeri - če želite stvar prenesti nazaj na računalnik (recimo, da je šel disk), boste morali ročno prenesti vsako datoteko posebej...

žurka, če je datotek veliko.

Matej pravi ...

Pa še omejitev za uplad je 10MB za fajl. Bl bedno, gledam konkurenco.