sreda, julij 12, 2006

Spremljanje komentarjev

Osebno nisem največji ljubitelj komentiranja po blogih ali forumih. Še največ kar naredim je, da občasno preberem kakšno debato na Slashdotu, pa še to vedno bolj redko. Zapletanje v besedne vojne in dejstvo, da moraš stalno prežati na nove komentarje me odvračata in zaradi tega se le redko odločim za komentiranje.

Kljub temu pa sem v zadnjem času spremljal dve storitvi, ki bi morda lahko olajšali spremljanje komentarjev, za kar ponavadi nimam časa. Prva se imenuje Commentful, druga pa co.mments. Obe služita enakemu namenu: poiščeš blog ali podoben kraj, kjer se odvijajo debate preko komentarjev, prijaviš stran v storitev in nato preko strani spremljaš debato. Obe storitvi ti omogočata spremljanje večjega števila strani in ti debate lično shranita na eno stran, da jih lahko pregledaš z enim pogledom.

Tako je videti Commentful



Tak pa je co.mments.


   
In kako se stvari obnesejo v praksi? Osebno mi je bolj všeč co.mments, čeprav se mi zdi, da Commentful nudi podporo za več storitev. Commentful spremlja komentarje na Movabltype, Blogger, Wordpress, forumih vBulleting, Diggu, Flickru in Zooomru. Co.mments žal nima seznama podprtih storitev. Nobenega še nisem preizkusil s slovenskimi blogi, vendar bi na prvi pogled rekel, da stvar ne bo delovala najbolje. Obenem mi Commentful na trenutke ni najbolje pobiral novih komentarjev, kar je za tako storitev definitivno velik minus. Co.mments nudi priročen gumb, kar pomeni, da obiščete stran s komentarji, kliknete na gumb in spremljate pogovor. Pri Commentful je treba stvar vpisati ročno, čeprav ima po drugi strani razširitev za Firefox, ki vas opozori ob novih komentarjih.

V glavnem, če radi komentirate po blogih in podobnih straneh, so morda te storitve pravi odgovor za vaše potrebe.

Ni komentarjev: