petek, junij 30, 2006

Nova stran za glasbene navdušence

Vsi, ki radi poslušamo glasbo, radi najdemo ljudi, ki imajo podoben okus, kot mi. Obenem radi najdemo novo glasbo, s katero si malo popestrimo svoje sezname na računalnikih. Zato ni čudno, da se pojavlja čedalje več spletnih storitev, ki ljudem pomaga odkrivati novo glasbo in se povezovati z ljudmi, ki imajo podoben okus.

O Last.fm in Pandori sem pisal že veliko, danes pa bi rad malo predstavil novo spletno storitev, ki se imenuje MOG. Koncept je v osnovi podoben Last.fm, bi pa rekel, da je nekoliko bolj družbeno obarvan. Najprej se morate na stran prijaviti (kar zna biti težavno, saj je meni uspelo šele v tretjem poskusu), nato pa dobite osnovno stran.



V naslednjem koraku si na računalnik prenesete majhen programček, ki pregleda vaš disk in poišče vso glasbo ter podatke o njej prenese na vašo stran. Taisti programček analizira, kaj poslušate in to prenaša na vašo stran. Na svoji strani imate tako stalno osvežen seznam nazadnje predvajanih skladb ter popolne podatke o vaši glasbeni zbirki.

To pa je seveda šele začetek. V okviru strani imate možnost, da pišete glasbeni blog, vnesete podatke o svojem prvem koncertu, katere koncerte nameravate obiskati v prihodnosti, kateri je bil vaš prvi album ter katere skladbe priporočate ostalim uporabnikom. V glavnem, svoj glasbeni okus lahko predstavite do potankosti, saj imate celo možnost komentiranja vsake skladbe posebej.

Seveda pa stvar ne bi bila moderna, če ne bi imela tudi družbene komponente. Iščete lahko  uporabnike, glede na glasbo, ki poslušate. Uporabnike, ki jim zaupate lahko dodate med prijatelje in tako olajšate iskanje zanimivih poslušalcev drugim uporabnikom.

Določene skladbe, ki jih odkrijete preko spletne strani MOG lahko tudi predvajate in jih tako preizkusite ali so vam všeč ali ne.

Na prvi pogled MOG deluje nekoliko nerodno. Sploh oblikovanje na strani mi deluje nekoliko amatersko, obenem pa pogosto naletite na nedelujoče strani ali vzdrževanje sistema. Kljub temu pa po nekaj dneh uporabe odkrijete, da ponuja veliko, na nek način celo več kot prej omenjeni storitvi.

Vsem glasbenim navdušencem tako predlagam naj obiščejo MOG in ga preizkusijo. Ne nazadnje je brezplačen.

Za vse, ki jih zanima, je tole moja stran na MOG, ki pa ji nisem posvetil ravno veliko pozornosti.

Sorodni zapisi:

Pandora dodala zaodrje
Ko se sparita Pandora in Last.fm

Ni komentarjev: