nedelja, februar 12, 2006

Zelo kul ohranjevalnik zaslona

Večina ljudi nas uporablja privzeti ohranjevalnik zaslona v Windows. Govorim o tistem logotipu, ki skače sem ter tja po zaslonu in je nasploh dolgočasen. Eden od razlogov, da novih ne namestimo je, da jih bodisi ne znamo, ali pa je iskanje novih ohranjevalnikov povezanih z veliki tveganji. Ravno take datoteke senamreč vedno nahajajo na straneh z reklamnimi okni, za prenos je potrebno vpisati naslov elektronske pošte, v datotekah se skrivajo vohunski programi in podobno. Res, stvar ni najbolj prijetna.

Toda ohranjevalniki zaslona so lahko zelo kul. V distribucijah Linux jih je ponavadi celo morje, med katerimi se najdejo tudi zelo kul. Toda tu govorimo o WIndows. Pred kratkim sem odkril ohranjevalnik zaslona z zanimivim imenom electric sheep, ki temelji na odprti kodi in je nekoliko drugačen od običajnih ohranjevalnikov, saj gre za "skupinski ohranjevalnik". Gre za to, da se nove oblike prenašajo prek interneta z drugih računalnikov, ki imajo nameščen isti program. Vsak računalnik posebej obdeluje podatke in jih potem posreduje ostalim računalnikom. V osnovi gre za zelo lepe fraktalne strukture, ki jih je pravi užitek gledati, lahko pa jih kot vizualizacijo priklopite tudi v svoj predvajalnik.

Edino, kar je mogoče slabost tega programa je, da je potrebno najprej kar precej dolgo čakati, preden se prenesejo prvi podatki, na podlagi katerih dobite ohranjevalnik. Toda čakanje se, vsaj v tem primeru, splača.

Ni komentarjev: