petek, februar 17, 2006

Elektronska pošta namesto feedov RSS

Moja stalna zamera feedom RSS je to, da večini ljudi ni ravno najbolje jasno kaj dejansko so in kako jih uporabljati. Za uporabljanje moraš namreč bodisi nameščati programsko opremo ali pa se prijaviti na eno od spletnih storitev, kot sta na primer Rojo ali pa Bloglines. Toda vse to zahteva dodaten napor, ki zahteva nekaj znanja in tudi resno željo po spremljanju teh stalnih novic.

Seveda pa obstajajo tudi drugi načini. Feedblitz nudi zanimivo storitev, kjer avtor bloga vpiše svoj RSS feed v storitev, nato pa lahko svoje novice pošilja preko elektronske pošte. Tak pristop ima dve prednosti. Prva je, da lahko uporabniki izkoristijo svoj obstoječi elektronski naslov in programsko opremo za prejemanje novic. Druga prednost pa je, da so novice tako na voljo enkrat dnevno (lahko tudi manj, vendar mislim, da to ni interes nikogar), ko jih lahko človek prebere, ko ima čas.

Storitev sem vključil tudi v svoj blog pod vse tiste gumbe za naročanje na vire RSS (je to sploh dobro ime?). Postopek je preprost. Vpišete svoj elektronski naslov in kliknete na gumb. To vas odpelje do strani, kjer morate potrditi svoj naslov in vpisati kodo (za preprečevanje spamanja). Po tem prejmete potrdilno pošto in nato lahko preprosto določite kako pogosto želite prejemati elektronsko pošto in podobno. Tudi odjava je preprosta.

Jaz pa seveda prisegam, da elektronskih naslovov ne nameravam zlorabljati. Seveda pa je na internetu to vedno vprašljivo. Odločitev je ne nazadnje vedno na strani uporabnika.


Technorati Tags: , ,

Ni komentarjev: