četrtek, februar 09, 2006

Ptica za predvajanje glasbe

Včeraj je končno prispel Songbird, predvajalnik (oziroma uradno brskalnik) glasbe, ki je zgrajen na Mozillini kodni bazi. S tem se je pridružil celi jatu drugih ptic na mojem računalniku, med katerimi so Songbird, Thunderbird, Sunbird (koledar), Flock ter Colibri. Stvar je obljubljala veliko, v resnici pa je na njej le malo stvari, ki bi me resnično prepričale.

Sicer sem Songbird preizkušal bolj malo časa, tako da končne ocene še ne mislim podati, vendar so nekatere stvari na njem premalo domišljene, da bi me prepričal, da presedlam s svojega ljubljenega Winampa.

Najprej je seveda predvajalnik. Najprej pregleda vaše direktorije in preveri kakšna glasba je v njih. Lahko mu določite katere mape naj spremlja in osvežuje svojo interno zbirko. Večino pesmi je preproznal v redu, nekatrerih pa iz neznanega razloga ne, kar mu gre zapisati v minus. S seznami skladb se še nisem kaj dosti igral, čeprav Songbird ponuja možnost izdelave lastnih seznamov ali pa "pametnih" seznamov, ki jih ustvari na podlagi določenih kriterijev (recimo, 40 skladb iz žanra rock).

Toda Songbird ni le predvajalnik, je brskalnik. To v osnovi pomeni, da imate iz enega programa dostop do glasbenih trgovin, podcastov, spletnih radiev ter drugih omrežnih storitrev. Načeloma to ni slabo. Avtorji so dodali tudi možnost brskanja med datotekami na spletni strani, kar v praksi pomeni, da imate v ločenem delu okna ob obisku spletnega radia (recimo Shoutcast) navedene vse datoteke na strani. Sliši se kul, vendar so te datoteke v osnovi poimenovane 3254n345nhh.mp3 ali pa kaj drugega, čeprav recimo na strani piše Interpol radio. Tako je brskalnik med datotekami bolj omejeno uporaben.

Vgrajen brskalnik ima še eno pomanjkljivost. Ko obiščete spletno stran, ki recimo uporablja Flash (na primer Odeo za podcaste) morate ponovno nameščati Flash, čeprav ste ga mogoče že namestili za Firefox. Tečno in nepotrebno.

Zanimiva prednost, ki jo prinaša brskalnik v okolje predvajalnika je recimo hiter dostop do besedil skladb. Ko poslušate skladbo, preprosto z desnim gumbom kliknete na ime skladbe in opravite iskanje po besedilih z Googlom. Prav tako lahko izvajalca poiščete v več različnih iskalnikih.

Prvi vtisi so tako mešani. Nekatere stvari so mi všeč, spet druge se mi zdijo nekoristne ali pa slabo izdelane. e pa res, da gre za zgodnjo razvojno različico in torej pričakovanja ne smejo biti previsoka. Kogar zanima si ga lahko prenese iz različnih rezervnih strežnikov, saj glavna stran ne dela.

Ni komentarjev: