nedelja, februar 05, 2006

Vas zanima kaj je vročega na blogih?

Dejstvo je, da je blogov že veliko preveč, da bi jih lahko redno spremljali. Izginili so časi, ko si vse informacije dobival iz enega vira. Odprl si časopis in videl, kaj je pomembno in kaj se dogaja. Sedaj je virov informacij več, blogi pa so ustvarili noro razmerje med hrupom in signalom.

Torej se moramo zahvaliti za nekatere pametne ljudi, ki so si izmislili različne pristope k tem težavam. Memeorandum in njegova tehnološka različica sledijo različnim pomembnejšim blogom (ne vsem) s področja politike in tehnologije. Nato analizirajo te bloge in jih uvrstijo na osnovno stran. Pri tem zapise na isto temo združuje pod osnovni naslov zapisa, ki je celotno debato začel. Tako lahko že z enim samim pogledom ugotoviš, kaj se je tisti dan zgodilo pomembnega, da vsi pišejo samo o tem. Lahko pa seveda berete ta blog in ugotovite isto ;).

No Memeorandum je bil prvi, še zdaleč pa ni več edini. Ta vikend sem prizkušal dva, ki poskušata doseči isto. Prvi je Tailrank, drugi pa Megite. Oba delujeta po podobnem konceptu in več ali manj prikazujeta tudi podobne rezultate. Katerega torej izbrati? V tem trenutku je še prezgodaj, da bi podal končno oceno, se mi pa zdi Megite bolj obširen, Tailrank pa bolj pregleden. Odločitev pa je nenazadnje na vsakem uporabniku.

In če vas slučajno zanima, kaj je danes bobnelo v blogosferi? Na področju tehnologije je bila to odločitev AOL, da bo zaračunaval masovne pošiljke elektronske pošte. Na področju politike pa, ne boste verjeli, kontroverzija (je to sploh beseda?) glede tistih nesrečnih karikatur.


Technorati Tags: , ,

3 komentarji:

ill-advised pravi ...

No, potem pa je tukaj še alternativni pristop (ki se ga s pridom poslužuje velika večina ljudi): 95% smetja v časopisih, 98% smetja na televiziji in 99.9999% smetja na blogih kratko in malo ignoriraš, pa postanejo stvari takoj precej bolj obvladljive.

Unknown pravi ...

To je res. Sicer sem želel samo povedati, da ti te storitve pomagajo hitreje ločiti zrnje od plevela.

Anja pravi ...

ej, kul, da si povedal, tocno neki takega iscem - kdo pa ma cas pol svojga casa porabit za to, da selekcionira sranje od zanimivih novic (sploh pa, ce lahko to delo nalozi neki masini)? tnx for info, lp! :D