sreda, februar 28, 2007

Tudi Monitor prešel na registracijo

Ena od stvari, ki mi je bila všeč na računalniški reviji Monitor je bila, da na svoji spletni strani niso težili z registracijami. Sedaj se je to spremenilo, saj so uvedli nujno registracijo za dostop do vseh vsebin, vključno z novicami, kar mi gre še posebej v nos. Nikoli ne bom razumel, zakaj mediji vztrajajo z zaklepanjem tovrstnih vsebin. Nenazadnje ima novica vrednost samo kratkoročno, torej nekaj dni. Čez tri dni postane bolj ali manj neuporabna. In s tem, ko je zaklenjena, se njena vrednost še dodatno zmanjša, saj se večini uporabnikov ne dvigne, da bi se registrirali, da bi jo pogledali. To pomeni, da je dolgoročno ta novica popolnoma nekoristna.

Poleg tega Monitor za registrirane uporabnike razen dostopa do vsebin ne nudi ničesar. Če bi bili glede registriranih uporabnikov resni, bi recimo omogočili shranjevanje člankov ali novic ali pa kaj drugega, zaradi česar bi se splačalo naročiti. Spletni časopis The Register vam recimo omogoča, da se preko vira RSS naročite na ključne besede. Recimo, ko berete članek o Windows Visti, se lahko preko RSS naročite na vse naslednje članke, ki vsebujejo besedi Windows Vista. Prijazno in koristno. In seveda brez registracije. Ker očitno ni nujno potrebna.

Razumem, da se Monitor sprašuje, kako naj izkoristi spletno stran in obenem prepreči, da bi ljudje prenehali kupovati časopis. Toda brezvezna registracija, ki ne služi ničemur, razen temu, da odvrača bralce, se mi zdi za medij precej slaba izbira. Načeloma bi pričakoval, da bi si želeli več, namesto manj bralcev. Toda Monitorju očitno ni ravno v interesu, da bi izboljšal in povečal svoj vpliv.

Ni komentarjev: