četrtek, marec 01, 2007

Miniji na vsaki strani

Skoraj ni dneva, ko se ne bi na tak ali drugačen način srečal s pripomočki, widgeti, gadgeti ... Imajo jih vsi: Google, Yahoo!, Microsoft, Apple in "nebroj" drugih podjetij. Če slučajno ne veste, o čem govorim - pripomočki so majhne enonamenske aplikacije, ki vam omogočajo spremljanje novic, ogled koledarja, prikazovanje slik, zapisovanje in številne druge možnosti.

Danes bi rad spregovoril o novi in precej priljubljeni spletni storitvi s tega področja. Zdi se mi, da na tem področju vodita Googlova osebna domača stran in Netvibes (od tu dobim največ klikov). Zadnje čase se precej govori o yourminis.com, ki je izpostavljen predvsem zaradi "kul" faktorja. Omogoča vam precej običajne stvari: spremljanje novic, ogled datotek na računu Box.net, zapiske, spremljanje delovnih nalog in pregledovanje pošte iz računov Gmail ali Yahoo! Mail. Stran je videti nekako tako:

yourminis.jpg

Nove elemente dodajate tako, da na levi strani izberete dodatek in ga potegnete na stran. Poleg tega lahko ustvarite več strani, preko katerih dostopate preko jezičkov na zgornji strani. Predpripravljenih orodij in dodatkov je kar precej, seveda pa lahko svoje dodate tudi sami. Posamezne dodatke lahko prilagajate, jim spreminjate barve in podobno.

Yourminis doda še nekaj zanimivosti. Pripravljeno stran z dodatki lahko objavite in jo naredite javno, kar pomeni, da jo lahko uporabljajo tudi drugi uporabniki. Poleg tega vam nudijo tudi dodatek za Firefox, kar pomeni, da lahko na katerikoli strani kliknete na ikono in vam brskalnik čez obstoječo stran prikaže vašo stran yourmini. Ob tem strani ne zapustite in se z enim klikom vrnete nazaj. Na sliki spodaj lahko vidite, kako to izgleda v akciji :

yourminis1.jpg

Zadnja zanimivost je, da lahko katerikoli dodatek prilepite tudi na svoj blog. Preprosto z desnim miškinim gumbom kliknete na dodatek in iz njega potegnete kodo, ki jo potrebujete za vključitev v zapis ali predlogo.

Zaenkrat sicer yourminis ne nudi nič revolucionarnega, vendar vseeno vključuje nekaj zanimivosti, ki bi lahko pritegnile tiste, ki si še niso izbrali svoje osebne spletne strani.

Ni komentarjev: