sobota, februar 17, 2007

Zabava z Yahoojevimi cevmi

Po mojem mnenju je Yahoo! izredno podcenjeno podjetje. Res je, da svojih najbolj kul stvari (Flickr, Del.icio.us) ne znajo izkoristiti, tako kot bi bilo treba, vendar vsake toliko časa predstavijo stvari, ki so resnično kul. In med temi stvarmi je tudi Yahoo! Pipes.

Gre za spletno orodje v katerem lahko zbirate in urejate vire RSS, jih filtrirate, združujete in spreminjate, ter na koncu pošljete vsemu svetu. Ime je zadeva dobila iz svet Unix, kjer se "cevi" uporablja kot sopomenka za posredovanje različnih informacij med majhnimi aplikacijami, dejanje pa označuje znak |.

Sliši se komplicirano, čeprav v resnici ni. Tipičen primer uporabe je recimo naslednji: zanima nas, kaj glavni slovenski mediji pišejo o Janezih. Zberemo vire RSS z vseh spletnih strani in jih pošljemo skozi filter, ki v vsebini virov išče besedico Janez. Nato vse skupaj še razvrstimo po datumu in že smo na konju.

Samo za oris, kako Yahoo! Pipes delujejo, predstavljam mali sprehod po možnostih, ki so vam na voljo. Mimogrede, zadeva je izredno preprosta za uporabo, glede na to, da jo lahko uporabljam tudi jaz, ki nisem ravno nek programer.

Vmesnik Pipes je približno tak:

YahooPipes1.jpg

Na levi strani zaslona imate na voljo različne module, kjer lahko izbirate vire, izbirate različne filtre in podobno. Za vse stvari še nisem ugotovil, kaj natančno počenjajo, toda če vam bo stvar zanimiva se boste že potrudili. V prvem koraku naše aplikacije bomo zbrali vire. To storimo tako, da pod Sources kliknemo na modul Fetch in ga potegnemo na ploščo. Nato dodamo naslove URL virov RSS tistih strani, ki jih želimo združiti. Izbral sem STA, Delo, Dnevnik in Večer. Vire RSS pač zberemo na posameznih straneh.

YahooPipes2.jpg

Ko vnesemo vire, je zadeva nekakšno taka, kot na zgornji sliki. S tem smo zbrali vse informacije iz teh štirih virov v en sam vir informacij. Če izberete modul z viri lahko spodaj na strani pogledate, kaj se v na novo nastalem viru nahaja.

YahooPipes3.jpg

Kot vidimo, imamo sedaj zbrane vse najnovejše novice s teh strani. Sedaj moramo dodati naslednji modul. Na levi strani pod Operators poiščemo modul Filter in ga potegnemo na ploščo. Kliknemo na modro piko na vrhu modula s filtrom in ga povežemo z modro piko na modulu z viri informacij.

YahooPipes4.jpg

Nato v filtru določimo, da želimo prikazati samo tiste vnose, ki vsebujejo ime "Janez". da bi to dosegli, je potrebno okno nastaviti enako kot na sliki.

YahooPipes5.jpg

Kot vidite, sem med pravila nastavil "description". V tem primeru sem imel srečo, da vsi viri RSS, vključeni v poizvedbo vključujejo to polje. Nekateri viri uporabljajo druga imena za polje z vsebino, kar nekoliko oteži filtriranje, saj morate pregledati vsak vir posebej, da bi ugotovilo pod kakšnim imenom se skriva vsebina, ki jo želimo filtrirati.

Vse kar moramo narediti sedaj je, da modul filtra povežemo enako kot smo to naredili zgoraj.

YahooPipes6.jpg

To je končni rezultat našega kratkega pohoda po tem, kaj Pipes zmorejo. Sicer se zavedam, da že obstajajo storitve, ki omogočajo točno tako filtriranje, toda Pipes vam nudi še veliko več. Sedaj lahko vključite analizo vsebine za dobljene vire in nato te ključne besede uporabite za iskanje fotografij v Flickru, ki jih nato vključite v nov vir RSS. Možnosti je ogromno.

Sedaj smo zaključili in kliknemo na gumb Pipe Preview, ki nam pokaže novo cev in nam omogoči, da se nanjo naročimo. Sedaj lahko spremljamo vse novice, ki vključujejo besedo "Janez".