ponedeljek, julij 31, 2006

Navodila za uporabo reddita

Reddit je družbeni združevalec novic. To pomeni, da uporabniki sami predlagajo zanimive novice in članke ter glasujejo o njihovi zanimivosti ter primernosti. Osnovna uporaba je izredno preprosta, veliko možnosti pa je namenjenih tudi bolj zahtevnim uporabnikom. Uporabniški vmesnik zaenkrat še ni v slovenščini, čeprav mi je moštvo ustvarjalcev zagotovilo, da so priprave že v teku.

Najprej se odpravite na spletno stran reddita v slovenščini. Prva stran, ki jo vidite tudi na spodnji sliki, je prikaz najbolj priljubljenih člankov v tem trenutku.



Stran se imenuje "hot", kar pomeni, da so na njej najbolj vroči članki. Oglejte si članke in če vam je kakšen všeč, lahko zanj glasujete, vendar se morate najprej registrirati. To storite s klikom na gumb register, ki se nahaja v zgornjem desnem kotu spletne strani.


Za registracijo morate vpisati le uporabniško ime in geslo. Nobenega elektronskega naslova ali drugih osebnih podatkov. Na ta način se vam ni treba bati, da bi vas kdo napadal s spamom ali podobnimi traparijami.

Naslednji korak je glasovanje. Člankom lahko glasove dodajate ali odvzemate. To storite s klikom na puščici, ki se nahajata ob naslovu vsake zgodbe. Klik na puščico gor pomeni glas "za", klik na puščico "dol", pomeni glas "proti". Glede na število glasov se bo zgodba pomikala više ali pa niže na strani najbolj pomembnih novic.



Za vsako zgodbo vidite tudi, kdo jo je predlagal, kar sem označil z zeleno elipso. Posamezne zgodbe lahko tudi komentirate s klikom na "comment", kar sem označil z rdečo elipso.



Ko pregledate stran "hot" z najbolj priljubljenimi novicami, lahko obiščete tudi seznam novih predlaganih zgodb, ki se nahaja levo zgoraj pod povezavo "hot".

Na seznamu novih zgodb lahko prav tako glasujete za posamezne zgodbe in jih tako spravite na prvo stran.

Novo zgodbo predlagate s klikom na gumb "submit", ki se nahaja desno zgoraj, kot je prikazano na sliki.



Na naslednji strani predlagate novo stran tako, da vpišete naslov URL ter naslov zgodbe in kliknete na gumb "Submit"



Pri predlaganju zgodb ni omejitev. Predlagate lahko članek ali novico, video ali slike. Predlagate lahko svoje zapise v blog, če se vam zdi, da bi bili lahko zanimivi za širšo javnost. Predlagate lahko diskusijo v forumu, če je v njej kaj zanimivega ali zabavnega. Novice so lahko resne, odbite, zabavne, kritične ali pohvalne. Edino pravilo, za katerega je zaželeno, da se ga držite je, da so strani v slovenščini. Za video posnetke ali fotografije to ni nujno potrebno. Aja, erotične stvari lahko odlagate na uradno stran reddita, ki se nahaja na http://nsfw.reddit.com.

Ko članek predlagate, se vpiše v seznam novih strani in lahko prične prejemati glasove. To, da st zgodbo predlagali, se šteje kot en glas. Če je zgodbo predlagal že nekdo pred vami, potem se vaš predlog šteje kot nov glas za to zgodbo. Mimogrede, več vaših zgodb pristane na prvi strani, boljšo karmo imate. Karma pa je nekakšno merjenje ... saj vemo česa ;).

Kot registriran uporabnik imate na naslovni strani še nekaj dodatnih možnosti. Povezava "recommended" vam na podlagi člankov, ki ste jih prebrali, predlaga nove, ki bi se vam lahko zdeli zanimivi. Za to morate najprej prebrati kar nekaj člankov.



Poleg tega lahko članke, ki so vam najbolj zanimivi, shranite. To storite s klikom na "save", ki se nahaja ob vsakem članku (zelena elipsa). Shranjene članke lahko pregledujete s klikom na povezavo "saved" (rdeča elipsa).



Kot registriran uporabnik imate ob vsakem članku na voljo še dva gumba: "hide" (rdeča elipsa) in "report" (zelena elipsa). Če vas določeni članki sploh ne zanimajo, imate možnost, da jih skrijete in tako na svojo osebno prvo stran odprete pot novim člankom. Če vam recimo niso všeč politične stvari si jih poskrijete in pokažejo se vam drugi članki. "Report" pomeni, da sporočite administratorjem, da je s povezavo nekaj narobe. Lahko gre za občutljive vsebine, žaljive ali pač nekako neprimerne. Uporabljajte ga zmerno. Ne pozabite, članek lahko skrijete, če se z njim ne strinjate.

Še nekaj malenkosti. S klikom na povezavo "browse" lahko brskate med različnimi pogledi in novicami.



Novice lahko razvrščate po "vročini", novosti, vsesplošni priljubljenosti, številu glasov, številu komentarjev ter kontroverznosti. Kontroverznost pomeni, da je določena zgodba prejela precej glasov za ali proti.

Obenem lahko pregledujete samo med članki, predlaganimi v zadnji uri, zadnjem dnevu, zadnjem tednu, zadnjem mesecu ali v celotnem obstoju spletne strani.

Upam, da so za začetek ta navodila dovolj. V prihodnjih dneh se bom potrudil, da bom prevedel tudi uradna navodila. Za vsa vprašanja lahko vprašate preko komentarjev ali pa mi pišete na mail zgoraj.

Sedaj pa se odpravite na slovenski reddit in veselo uporabite novo pridobljeno znanje.

3 komentarji:

jaka pravi ...

Živjo,
zelo fina pridobitev, imam pa manjšo pripombo.

Klik na ikonico Reddit v slovenščini v zgornjem levem kotu vrže na origanalni/angleški reddit in ne na slovensko različico.

Unknown pravi ...

Ja. Sem opazil. Bom javil ekipi, če se da to urediti.

Anonimni pravi ...

kaj pa vordpresarji? Sem probal nek plugin potegnit dol, pa na žalost ne dela.