ponedeljek, julij 24, 2006

Izkušnje z e-poslovanjem

V petek sem imel "srečo", da sem lahko pošiljal telegram preko Pošte Slovenije. Sam začetek je bil obetajoč. Odpravil sem se na njihovo spletno stran, kjer lahko relativno preprosto izbereš pošiljanje telegrama, vpišeš naslov, izbereš sliko na telegramu in se odpraviš na stran s plačilom. Najprej te pričaka obvestilo, da z American Express ne moreš plačati, ker ima Banka Koper neke težave. Tudi prav, glede na to, da uporabljam Viso.

No, ko sem moral izbrati način plačila sem bil presenečen, da med izbranimi možnostmi ni Vise. So Master Card, Moneta, Activa Card ter Diners. Zakaj ni Vise? Osebno sem pri izbiri kartice računal na to, da je Visa najbolj razširjena kreditna kartica na svetu. Mislim, da obdelajo čez 40 odstotkov vseh transakcij na svetu in nikjer v tujini ne zgrešiš, če imaš s seboj Viso. Zakaj torej Pošta Slovenije ne more podpreti te kartice? V tujih spletnih trgovinah do sedaj še nikjer nisem naletel na to, da ne bi mogel kupovati z Viso. Pri nas je to klasika. Lahko kupuješ z neko eksotično lokalno plastiko, najbolj razširjena kreditna kartica pa je v slovenskem svetu samo nekoristen košček plastike za rezati črtice kokaina.

A v usodo se nisem vdal kar tako. Ostala je še Moneta. Tista storitev plačevanja z mobilnim telefonom, ki jo Mobitel tako rad promovira kot najboljšo stvar po narezanem kruhu. Izberem Moneto kot način plačila, kar me vrže v Mobitelov sistem, skočim čez vse obroče, ki ti jih nastavijo. Vpišeš številko, prejmeš sporočilo s kodo, vpišeš kodo, potrdiš, da veš, da je nakup vreden nekaj čez dva jurja in pol. Nato pa me pričaka sporočilo, da tega pač ne morem plačati, ker nimam toliko limita na Moneti.

Svašta. Pa saj je samo dva jurja in pol. Kljub vsemu se ne vdam. Grem na spletno stran Mobitela in kaj kmalu najdem odgovor. Prenesti si moram PDF vlogo za povečanje limita, jo natisniti, izpolniti in poslati na Mobitel. Osebno sem upal, da lahko stvar opravim preko spleta in dobim takoj potrdilo ter čez pet minut plačam z Moneto.

Potem me je pričakal še zadnji udarec. Ko sem hotel s spletne strani, ki mi je sporočala, da z Moneto danes ne bom kupil ničesar, oditi nazaj na stran z različnimi načini plačila, da bi še enkrat preveril ali ni slučajno kje Vise. No, tudi to ni možno. Ker vmes padeš v Mobitelov sistem, ki nima nobenega načina, da bi te vrnil nazaj na nakup, izgubiš tudi vse izbire, ki si jih naredil pri nakupu. Še enkrat moraš vpisati vse (čisto vse) podatke.

Ob tej izkušnji sem spoznal na kako nizki ravni je elektronsko poslovanje v Sloveniji. Najprej nesmiselna in nerazumljiva odločitev, da ne podpirajo Vise. Nato nesmiseln limit. Naj citiram spletno stran Mobitela:
Moneta je preprost, varen in pregleden način mobilnega plačevanja, pri katerem namesto gotovine ali plačilne kartice uporabite svoj mobitel.
Pa res. Ko sem dobil plačilno kartico mi ni nihče težil, da moram za nakupe nad dva tisoč tolarji (ali bogve kakšen je limit) prositi za povečanje limita. Če se hoče Mobitel obnašati kot banka, potem naj ponudi enake pogoje. Kako bom drugače zamenjal kartico z Mobitelom? Saj se hecajo.

Oba, Pošta in Mobitel, sta pogrnila na osnovni preizkušnji katerekoli storitve. Prva stvar je, da si prilagojen uporabniku in temu kako želi on uporabljati tvojo storitev in ne nekim svojim zablodam, kako si predstavljaš, da bi stvari morale delovati. Oba te silita z nekimi svojimi arbitrarnimi odločitvami. Dokler tega slovenski ponudniki ne bodo razumeli, potem pač ljudje teh stvari ne bodo uporabljali. Tako zelo preprosto je to.

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

in pol se čudimo, kako da nimamo Pay Pala, kako to, da prošnja za storitev Klik NLB stane 5000 SIT (ja, treba jim je plačat, da razbremeniš njihove delaveke za šalterji) itd. Živa analognost...

jaka pravi ...

ja mobitel je res noro zabaven... ne govort sploh ;)
zadnjic sem zarpavil pol ure, da sm izpolnil un obrazec, da mi ne tezi več, da je stevilka prenešena v simobil... čeprav pomojem mi še zmer teži?? morm sprobat...

pojma nimajo v mobitel centrih, pa še vsako stvar morjo v treh izvodih dat na papir...

Unknown pravi ...

Kar me je pri pomanjkanju podpore res razjezilo je predvsem dejstvo, da lahko z Viso plačam pri jebenem marginalnem dostavljavcu hitre hrane na Vrhniki, ne morem pa plačati na spletni strani enega največjih podjetij v Sloveniji.

Anonimni pravi ...

V tujini se lahko večinoma povsod plačuje z Visa kartico, vendar se je tudi meni že nekajkrat zgodilo v Nemčiji in celo v Ameriki, da nisem mogla plačati z Visa kartico, medtem ko z Master Card ni bilo težav.