četrtek, junij 01, 2006

Zrno soli s kolektivno pametjo, prosim

Poznate Wikipedio? Tisto največjo spletno enciklopedijo, ki jo lahko ureja praktično kdorkoli? Tisto enciklopedijo, na katero izredno radi linkamo vsi, ki pišemo na bloge in spletne strani, saj tako lahko najbolj preprosto svojim bralcem pokažemo definicijo nečesa?

Wikipedia je zgodba o uspehu. V nekaj letih je zrasla preko vseh pričakovanj in obenem podkurila pod zadnjicami številnih klasičnih enciklopedij. Najbolj vroča vojna se je razrasla med Wikipedio in Britannico. Sam sem Wikipedio vedno zagovarjal in prepričan sem, da je zamisel genialna, pa tudi sama izvedba ni vedno slaba.

Toda obenem sem pred kratkim na enem slovenskih blogov naletel na zanimivo diskusijo v komentarjih, ki se je vrtela okoli definicije državljanske vojne. Avtor bloga je kot definicijo državljanske vojne preprosto uporabljal definicijo iz Wikipedie, medtem ko je anonimni komentator uporabljal definicijo dveh ameriških znanstvenikov.

Vsak od njiju je verjel v svoj prav, toda vprašanje, ki se zastavlja je: komu verjeti? Osebno se v takem primeru moram nagniti k definiciji, ki so jo navedli znanstveniki. Gre namreč za objavljeno delo, ki so ga pregledali drugi znanstveniki ter raziskovalci ter ga citirali v svojih delih. Definicija Wikipedie ne navaja nikakršnih znanstvenih virov in nudi povezavo le na BBC-jev članek o tem, kaj naredi vojno državljansko. V času pisanja povezava žal ni delovala.

Kakšna je natančnost Wikipedia na posameznih področjih je preverjal tudi Guardian. Obstajajo določeni prispevki, kjer so ocene visoke, so pa tudi področja, kjer so ocene slabe. Treba jo je torej jemati z zrnom soli.

Tako Wikipedia žal ne more biti avtoritarna povezava, za katero bi jo marsikdo rad imel. Dejstvo je, da Wikipedia sama po sebi nima tovrstnih ambicij, temveč želi biti preprosto zbirka človeškega znanja, kar je nenazadnje hvalevreden cilj. Toda nikakor pa Wikipedie ni mogoče vzeti kot ultimativno avtoriteto, ki ima vedno prav. Omenjeni primer definicije državljanske vojne je lahko napisal nekdo s splošnim znanjem o vojnah in vojski. Toda državljanske vojne so kompleksen zgodovinski, družbeni in vojaški fenomen. Mogoče torej pri njeni definiciji ni napačno, da se obrnemo na akademsko definicijo.

Nalašč se ne osredotočam na tiste primere, kjer so kontroverzne osebe ali dogodki pripeljali do vandalizma. Želel sem se namreč osredotočiti na splošne definicije, ki so lahko preprosto pomanjkljive, slabo zapisane ali pa celo napačne.

Prav tako ne želim izpostavljati prednosti tradicionalnih enciklopedij. Želim samo opozoriti, da Wikipedia ne more biti "bog i batina" definicij.

Ni komentarjev: