petek, junij 02, 2006

Novo iskanje po blogih

Iskanje po blogih je sveti gral iskalnikov vseh vrst. Google, Yahoo!, Technorati, Feedster in še in še bi lahko našteval. Nihče od njih ni popoln. še huje, nihče od njih ni zares dober. Dejstvo je namreč, da vsebina na blogih raste hitreje kot običajne strani, pa tudi novih blogov je vsak dan več.

Sedaj je rokavico vrgel tudi Ask.com. Če ga slučajno ne poznate, gre za četrti največji iskalnik na spletu, včasih pa smo ga pod imenom Ask Jeeves poznali po simpatičnem butlerju.

Ask.com se je zadeve lotil na nekoliko drugačen način. Pred časom so kupili najbolj priljubljen spletni odjemalec RSS, Bloglines. Ta je ves čas svojega obstoja zbiral RSS datoteke, posamezne zapise in spremljal kako priljubljeni so posamezni blogi. Sedaj iskalnik po blogih uporablja ravno to velikansko zbirko podatkov.

Kakšni pa so prvi vtisi? Mešani, seveda. Prva poizvedba na Ask.com je bila "firefox razširitve", tema o kateri veliko pišem. Iskalnik ni prikazal nobenega rezultata, kar me je precej razočaralo. Nisem pa se vdal. Malo sem pobrskal po nastavitvah in ugotovil, da če nastavim jezik na "katerikoli", potem se pričnejo kazati tudi moji rezultati. Žal je tako, da je očitno treba pri večini poizvedb po slovenskih blogih vpisati še "lang:any".

Ima pa iskanje v Ask.com zanimivo lastnost. Pri vsakem rezultatu lahko RSS feed potegnete neposredno v Bloglines, Google, Newsgator ali pa Yahoo!. Lepo je videti, da Ask.com ne podpira le lastnega bralca, temveč tudi druge.

Mimogrede, če vašega bloga nihče ne bere preko Bloglines, potem vas v iskalni bazi ne bo. Seveda se da to preprosto rešiti tako, da ustvarite Bloglines račun in nato vanj dodate svoj blog. Seveda pa iskalnik meri tudi število naročnin, na podlagi česar ustvarja relevantnost rezultatov. Več naročnikov, višje med rezultati si.

Ni komentarjev: